Két évig jár majd a gyed

2015.09.10. 09:53

Januártól újra két évig jár a gyed azoknak is, akik korábban csak egy évig voltak rá jogosultak, és nem bukja a család a kéthavi ellátást, ha a gyerek egyéves korától az apa marad otthon gyeden, írta a Magyar Nemzet.

Júliustól két fontos változás lépett életbe.

  • Jobban járnak azok az anyák, akik részmunkaidőben térnek vissza a munkaerőpiacra, ám aztán újabb gyermeket vállalnak. Korábban testvlr születése esetén az újabb ellátás összegét már a gyed alatt szerzett jövedelem alapján kellett kiszámítani. A módosítás azonban bevezeti, hogy ha a testvér a gyermekgondozási díj vagy gyermekgondozási segély igénybevételének ideje alatt vagy annak letelte utáni egy éven belül születik, akkor az újabb gyermek után járó, jövedelemhez kötött gyermekgondozási ellátások összegét nem a gyed mellett a félállásban megszerzett jövedelem alapján számítják ki, hanem az előző gyermeknél megállapoított összeget veszik figyelembe. Persze csak akkor, ha az kedvezőbb.
  • A másik fontos változás, hogy magasabb gyed jár azoknak, akik korábban biztosítva voltak, de a jogviszonyuk valamilyen okból harminc napnál hosszabb időre megszakadt. Alapesetben a gyerek születésétől kezdve fél évig járó csecsemőgondozási díj (csed) és az utána igényelhető gyed összegét egyaránt az igénylést megelőző 9 hónapos időszak első hat hónapját figyelembe véve számítják ki. Ha azonban az igénylést megelőző féléves biztosítási időszakban 30 napnál hosszabb szünet van, kisegítő szabályt alkalmaznak, ami eddig nem egyformán érvényesült a két ellátás esetében: csednél ilyenkor a minimálbér kétszeresét, a gyednél azonban csak az egyszeresét lehetett alapul venni, amivel rosszul jártak azok a kisgyermekes szülők, akik korábban többet kerestek a minimálbérnél. Július 1-től már a minimálbér kétszerese alapján számítják ki az ellátás összegét, ha a korábbi jövedelem elérte ezt az összeghatárt.