Kevesebb adót kell fizetni, mégis több adót kap az állam

2015.09.16. 04:09

Jövőre csaknem 1660 milliárdnyi személyi jövedelemadó bevétellel számol az NGM - írja a Magyar Idők szerdai számát már kora hajnalban szemléző MTI. 

A lap idézett cikke szerint a személyi jövedelemadóból származó éves bevétel pár év alatt háromszázmilliárd forinttal is növekedhet, miközben a kedvezmények miatt "egyre több pénz marad a lakosságnál".

Az egykulcsos személyi jövedelemadó és a gyermekkedvezmények 2011-es bevezetése akkor összesen négyszáz milliárd forinttal enyhítette az adóterheket, a kormány reményei szerint 2016-ban azonban már 850 milliárd forintra szökhet ez az összeg.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára a növekvő kedvezmények és a növekvő állami bevételek közti ellentmondásra azt mondta

a számsorok között csak látszólag feszül ellentmondás, az adatok inkább azt mutatják, hogy az egykulcsos adórendszer megfelelően működik.

Tállai kiemelte azt is, hogy az online pénztárgépek bevezetése az adóbevételek alakulásában is tetten érhető (ugyan ez nem tartozik az szja-hoz), csakúgy, mint a gazdasági növekedéssel bővülő foglalkoztatás.