Fellebbeznek a milliárdos bírság ellen a kartellező gyógyszercégek

2015.09.17. 13:07

Kedden bírságolta meg a összesen 2,5 milliárd forintra a Gazdasági Versenyhivatal azt a három gyógyszercéget, amelyek valószínűsíthetően megbundáztak egy nagyértékű közbeszerzési pályázatot. A gyártók szerint viszont nem történt jogsértés, és fellebbeznek a döntés ellen - írja az MTI.

Az Euromedic-Pharma Zrt., a Hungaropharma Zrt. és a TEVA Zrt. a GVH gyanúja szerint egymással összefogva rávette a pályázatot külső szakértőként felügyelő PharmAudit Kft. és a Mezadin nevű tanácsadó cégeket, hogy számukra kedvezően módosítsák a pályázati feltételeket. Ezek után vélhetően még fel is osztották egymás közt, hogy ki melyik kórházba szállít majd gyógyszereket. A GVH szerint a közbeszerzési kartellek a legsúlyosabban versenyjogsértők, ezért vállalatonként 792,2 millió forintos bírságot szabott ki. 

A gyártók csütörtökön már fellebbeznek is a bírság ellen, szerintük a hatóság állításai megalapozatlanok, és „figyelmen kívül hagyják a gyógyszer-nagykereskedelmi piac sajátosságait”. A TEVA jelezte: minden lehetséges jogi lépést megtesznek a döntés megváltoztatása érdekében.