Gyula
7 °C
20 °C

Mindenkit átvert, de lebukott a Volkswagen

2015.09.21. 11:16

Történetének egyik legnagyobb balhéjába keveredett, ami miatt éppen zuhan a részvényárfolyama és több milliárd dolláros bírságot is fizethet az amerikai hatóságoknak: kiderült, hogy VW bizonyos dízeles modelljei csak akkor felelnek meg a környezetvédelmi előírásoknak, ha éppen tesztelik őket. Ezt egy ügyes kis szoftverrel oldotta meg a cég, ami valahogy érzékelte, ha éppen hivatalosan mérik a károsanyag-kibocsátását, amikor viszont csak úgy autózgat vele az ember, akkor

akár 40-szer szennyezőbb lehet, mint ami a megengedett szint.

Ezt a trükköt a 2009 és 2015 között, az amerikai piacra gyártott Jetta, Beetle, Golf, Audi A3 és a 2014-15-ös Passat modelleknél játszották el, összesen 482 ezer autónál. Ennyi autóba tették bele a, így utólag rettenetesen szarkasztikusan "clean diesel" névre hallgató motort, amit meghackeltek ezzel a kis aprósággal.

A csalásra az  International Council on Clean Transportation nevű szervezet jött rá, ami kíváncsiságból a mindennapi használatban is tesztelte a kocsikat, és elcsodálkoztak, hogy az így sokkal szennyezőbb, mint amennyit a hivatalos teszteken mértek. 

Volkswagen elég nagyot bukik most azzal, hogy rájöttek a csalásra, mert akár 18 milliárd dolláros bírságot is kaphat, vissza kell vonnia a még a piacon lévő "clean diesel" modelljeit, ráadásul csalásért még büntetőeljárás is indulhat a cég vezetése ellen. A befektetők is büntetik a céget, aminek részvényárfolyama 20 százalékkal zuhan a frankfurti tőzsdén. 

A VW vezérigazgatója, Martin Winterkorn azóta kanosszajáráson van a médiában, mindenkitől bocsánatot kér és elmondja, hogy bármit megtesznek, hogy visszanyerjék az ügyfeleik bizalmát. Hogy neki mekkora szerepe lesz már ebben, az egy jó kérdés, mert neki nemsokára lejár a szerződése, és mivel vagy nem tudott arról, hogy mit csinálnak a cégénél, vagy tudott róla és nem tett semmit ellene, nem valószínű, hogy maradhat a cégnél.