Az OTP veheti meg az MKB-bankot

2015.09.23. 16:15

Ami 2014-ben nem sikerült a legnagyobb magyar banknak, az 2016-ban összejöhet neki: a Portfolio.hu úgy tudja, hogy az OTP megint érdeklődik az MKB Bank iránt, és nőtt is az esélye annak, hogy végül ők vihetik a bankot.

A korábban tervezett 2-3 éves állami tulajdon helyett másfél év után, már 2016 elején értékesítené a magyar állam az MKB Bankot, közölte idén augusztusban Balog Ádám MNB-alelnök, aki azóta éppen a bank vezérigazgatói székébe került.

Korábban több lehetőség is felmerült az MKB-val kapcsolaban, ezeket azonban állítólag mostanra elvetették.

  • Voltak például olyan piaci pletykák, amelyek szerint a Matolcsy György unokatestvérének érdekeltségébe tartozó Növekedési Hitel Bank (NHB) is szívesen megvásárolta volna az MKB-t. Az ügylet a 2014 elején elmaradt Széchenyi-Raiffeisen tranzakcióhoz hasonlított volna, hiszen az MKB mérlegfőösszege 47-szerese a kisbankénak.
  • Folyamatosan lebegtette a kormány és a jegybank az idén szintén állami tulajdonba került, de sokkal jobb állapotban lévő Budapest Bankkal történő összevonást is, ez azonban elsősorban az informatikai rendszerek és a két szervezet inkompatibilitása miatt lekerült a napirendről.
  • A bank állami megvételekor Varga Mihály, majd utána Balog Ádám is több alkalommal nyilatkozott arról, hogy idővel akár tőzsdére vinnék az MKB-t. Ehhez kapóra jött volna az a terv, amely szerint az MNB megvásárolná a Budapesti Értéktőzsdét.

A Csányi Sándor vezette OTP már 2013-ban és 2014-ben is komolyan érdeklődött az MKB iránt. Az MKB összesen közel 500 milliárd forintra rúgó nem teljesítő hitelállományával kapcsolatos bizonytalanság és az MNB rosszallása azonban akkor meghiúsította a tranzakciót. Idén év végéig azonban megtisztítja az MNB szanálási vagyonkezelője a bankot a problémás hiteleitől, így 2016-ban az OTP már egy jobb helyzetben lévő bankot vehet át.