Kéményben elmaradottak vagyunk

2015.09.23. 13:20

Közeleg a fűtési szezon, ráadásul szigorodnak az energiahatékonysági szabályok. Ennek apropóján a GFK felmérést készített a hamarosan használatba kerülő kéményekről. Az eredményekből kiderül, hogy bár az emberek tisztában vannak a kockázatokkal, a legtöbb háztartás még mindig régi, falazott kéményeket használ, melyek 60 százaléka még nem is esett át felújításon.

A GFK méréséből kiderül, hogy a lakosság többsége nincs tisztában a lehetőségeivel, ha kéményekről van szó: négyből hárman nem tudtak megnevezni egyetlen kéménygyártót sem. Ennek oka valószínűleg az, hogy a többség házaiban még mindig elavult, falazott kémény található, vagyis az emberek még nem találkoztak a kéménycsere problémájával. Magyarországon a felújításokat is figyelembe véve a kémények átlag életkora 20 év, és összesen a háztartásoknak csak 10 százalékában található modern, elemes kémény. A kéménycsere egyébként a felmérés alapján eléggé megéri: a tulajdonosoknak átlagosan ötször annyi gondja van a régi típusú kéményekkel, mint az előre gyártott elemesekkel. 

A felmérés alapján látszik, hogy sokan tisztában vannak a kémények rendellenes működéséből adódó veszélyekkel, úgy is mint gázmérgezés, visszaszivárgás, fulladás. Épp ezért a többség szakértőre bízná a kéményével kapcsolatos döntést, és ezeknek a munkáknak az esetében a biztonságot akár a magas ár rovására is előnyben részesítenék a fogyasztók.