Idén már nem lesz drágulás Matolcsyék szerint

2015.09.24. 10:19

Az MNB legfrissebb előrejelzése szerint idén nem emelkedik a fogyasztói árszínvonal, míg jövőre is csak 1,9 százalékos lehet a pénzromlás üteme.

Az infláció 2017 második felében emelkedhet a 3 százalékos cél közelébe. A lakossági fogyasztás tovább erősödhet, idén némileg 3 százalék feletti, míg jövőre főként az EU-s források szűkülése miatt 2,5 százalékos GDP-bővülés várható.

Matolcsyék szerint az infláció idén és jövőre is érdemben elmaradhat a középtávú céltól, melyet a rendkívül kedvező globális költség-környezet és a gazdaságban továbbra is jelenlévő szabadkapacitások magyaráznak.

Az év végéhez közeledve már némileg emelkedhet az infláció, majd ezt követően a lakossági fogyasztás folytatódó élénkülésével, a nominális bérdinamika erősödésével már az évek óta stabilan alacsony inflációs alapfolyamatok is növekedhetnek. Az infláció emelkedése azonban elhúzódó folyamat lesz, amit a várhatóan tartósan fennmaradó, mérsékelt költségkörnyezet magyaráz.

A beruházásokban szerkezeti átalakulás várható. A hangsúly az MNB szerint egyre inkább a magánberuházások felé tolódik el. A vállalati beruházások bővülését a hitelezési aktivitás erősödése, illetve a javuló kilátások is segítik.