Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

A menekültválság is lassítja a világkereskedelmet

2015.09.30. 14:22

Az európai menekültválság, a kínai gazdaság lassulása és az amerikai alapkamat körüli bizonytalanság fogják vissza a nemzetközi kereskedelmet, ezért az sokkal kevésbé fog bővülni, mint eddig lehetett várni a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) szerint. Áprilisban még arra számítottak a WTO-nál, hogy az év végéig 3,3 százalékkal nő majd a kereskedem a világban, ezt most 2,8 százalékosra vágták vissza. 

Hogy a menekültválság miatt pontosan miért pörög kevésbé a kereskedelem, arra a szervezet közgazdászai nem tértek ki, közleményükben csak azt írják, hogy a helyzet váratlan költségeket hordozhat. Mondjuk ha csak abból indulunk ki, hogy a magyar fuvarozók már Brüsszelben panaszkodnak amiatt, hogy mekkora veszteségeik vannak a határellenőrzések visszaállítása miatt, akkor ki lehet találni, hogy mik lehetnek ezek a költségek. 

Ha bejön  a WTO számítása, akkor ez már a harmadik év lesz zsinórban, amikor 3 százalék alatt bővül majd a globális kereskedelem.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek