Jöhet a rezsicsökkentés a locsolásban is

2015.09.30. 17:46

Jó hír mindenkinek, aki kényes a szép zöld gyepére: a jövőben a 2 ezer négyzetméternél nem nagyobb telek tulajdonosa kérheti, hogy

a locsoláshoz külön mérő nélkül, 10 százalékos kedvezményt kapjon a csatornadíjból.

Többek között ezt tartalmazza az a rendelettervezet, amelyik a kormány honlapján jelent meg szerdán. 

A csatornadíj korrekció, ahogy a tervben nevezik, csak május 1. és szeptember 30. között járna. A  terv szerint a szolgáltató évi legalább 3, de legfeljebb 11 rész-számlát bocsát ki, elszámoló számlát pedig évente egyet küld. A rész-számlák az előző évi fogyasztás arányos részének az ellenértékét tartalmazzák majd.

Az olyan helyeket, ahol a vizet nem folyamatosan veszik igénybe - például a nyaralóknál -, a szolgáltató és a fogyasztó megállapodhat arról, hogy ne vacakoljanak a rész-számlával. Ilyenkor évente egyszer kell majd csak vízdíjat fizetni.

Egy másik új rész a rendeletben arról szól, hogy ha a szolgáltató észreveszi, hogy valaki csapadékvizet vezet a csatornába, felszólítja a felhasználót, hogy ezt a szabálytalanságot hagyja abba. Ha nem hagyja, akkor a szolgáltató - az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján - kiszámítja a bevezetett víz mennyiségét. Erre a csatornadíj kétszeresét kell kötbérként megfizetni.