Eladhatják a Dreher tulaját

2015.10.05. 08:23

A világ legnagyobb sörgyártója, az AB InBev október közepéig tehet ajánlatot a világ második számú gyártójára, a SABMillerre. Egy esetleges egyesüléssel amellett, hogy olyan márkák kerülnének egy cég alá mint a Fosters, a Miller, a Pilsner Urquell, illetve a Stella Artois vagy a Beck's, az egyesült cég a világ teljes sörtermelésének a harmadát adná.

Az Mno.hu kérdésére a Magyar Sörgyártók Szövetségének (MSSZ) elnöke azt mondta,

nem valószínű, hogy az üzletből a magyar sörpiac bármilyen változást érzékeljen. 

Schillinger Attila azt mondta, „ha létre is jön az üzlet, csak a társaságegyesítés, illetve a helyi piacok egységesítése is rendkívül hosszú folyamat, szinte kizártnak tartja, hogy két-három éven belül a közép-európai régió, azon belül a magyarországi sörpiac bármilyen változást is érzékeljen”.

Az üzlet azért érintheti a magyar sörpiacot, mert a Dreher Sörgyárak Zrt. a SABMiller-csoporthoz tartozik. A Borsodi Sörgyár Kft. korábban volt AB InBev-tulajdon, de 2012 óta már a Molson Coorshoz tartozik, ugyanakkor megtartotta az AB InBevhez tartozó Stella és a Beck's hazai forgalmazásának jogát.

Az is kiderült az üzletről, hogy az AB InBev valószínűleg nem fog hitelező nélkül maradni, hiszen a cég már tíz nagybankkal, köztük a Deutsche Bankkal, a BNP Paribas-val és a Société Générale-lal is tárgyalt. Azt, hogy egyáltalán lehetséges az üzlet, a két óriáscég szeptember közepén erősítette meg. A brit–dél-afrikai érdekeltségű SABMiller részvényei a bejelentés után húsz, a belga Interbrew és a brazil AmBev összeolvadásával létrehozott, leuveni központú Ab InBev hét százalékkal erősödtek.