Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-5 °C
2 °C

Létrejött a csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodás

2015.10.05. 18:40

Évekig tartó tárgyalások után megkötötte Japán, az Egyesült Államok és tíz térségbeli ország a Csendes-óceáni Partnerséget, rövidebb nevén a TPP-t, írja az MTI. Ez a megállapodás többek között tartalmazza a kereskedelmi korlátok nagy részének lebontását, közös szabványok kialakítását számos iparágban, valamint kitér a környezetvédelmi és munkaügyi szabályozásra is.

A tárgyalások múlt héten kerültek az utolsó szakaszba, amikor is Washingtonnak sikerült egyezségre jutnia Ausztráliával a gyógyszerszabadalmak legrövidebb védettségi idejéről szóló, régóta húzódó vitában. A vita lényege, hogy Amerika ragaszkodott a gyógyszerek 12 éves védettségéhez, ezzel szemben Ausztrália és Új-Zéland nem akart öt évnél feljebb menni. A rövidebb védettség miatt csökkenhet majd a gyógyszerek és az állami finanszírozású egészségügyi programok ára. Végül minimum öt, maximum nyolc évben tudtak megállapodni, ennek lejárta után pedig lemásolhatják a generikus gyártók a gyógyszereket.

A megállapodás aláírása előtt arról is sikerült megegyezni a feleknek, hogy az eddig erősen szabályozott japán és kanadai tejpiachoz már az amerikaiak is hozzáférhetnek. Cserébe az Egyesült Államok megnyitja a piacát a világ legnagyobb tejtermelőjének számító Új-Zéland előtt.

A TPP-tárgyalásokban 2010 óta Amerika, Ausztrália, Új-Zéland, Kanada és Japán mellett részt vett még Peru, Vietnam, Szingapúr, Chile, Brunei és Malajzia is.  • Vennék
  • Bankszámla