Itt vannak az első vidékfejlesztési pályázati felhívások

2015.10.08. 11:48

Szerdán kiírták az első pályázati felhívásokat a Vidékfejlesztési program keretében, közölte a Miniszterelnökség az MTI-vel. Az első kiírások az agrár-környezetgazdálkodási kifizetésről és az ökológiai gazdálkodásra való áttérésről szólnak, aktív termelők pályázhatnak rájuk a 2014-2020 közötti uniós fejlesztési időszakban. 

Az agrár-környezetgazdálkodás (AKG) esetében a pályázóknak öt évre kell kötelezettséget vállalniuk. A pályázat célja a vidék fenntartható tájhasználat támogatása, a biodiverzitás megőrzése, a környezet állapotának javítása. A jelenleg rendelkezésre álló keret 158,6 milliárd forint. Szántóföldi kategóriában a támogatás mértéke a kisebb birtokok esetében (300 hektárig) száz százalék, a birtokmérettel párhuzamosan csökken az aránya, vagyis a kisebb termelőknek akarnak vele jobban kedvezni. 

Az ökológiai gazdálkodásra való áttérésre most 51,5 millió a keret, a pályázóknak itt is öt éves kötelezettséget kell vállalniuk. Minimum 1 hektáron gazdálkodók pályázhatnak, amelyből 0,3 hektárnak kell lennie az érintett területnek. 

A kész pályázatokat november 7. és december 7. között lehet beadni, kizárólag elektronikus formában a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal felületén, de 2017-ben is lehet még csatlakozni a programhoz.