Jók a női cégvezetők, Magyarországon mégis fogynak

2015.10.14. 21:17

Az elmúlt öt évben csökkent azoknak a vállalatoknak az aránya, amelyeknél tulajdonosi vagy aláírói szerepben nőket találunk az Opten céginformációs rendszer vezetője szerint. Az arány annak ellenére tolódik negatív irányba, hogy a tapasztalatok szerint a női vezetők pozitív hatással vannak a cégek életképességére. 

Az Opten összehasonlította a tisztán férfiakból álló felső vezetéssel rendelkező cégeket és a női érdekeltséggel bírókat, és azt találták, hogy a női vezetők megbízhatóbbak, és nem vágynak olyan mértékben személyes dicsőségre, így könnyebben tudnak másokkal együttműködni. Emellett a férfiaknál kevésbé hajlamosak mások akarata ellenére érvényesíteni a személyes érdekeiket, és kockázatkerülőbbek, hosszabb távra terveznek. Talán e tulajdonságoknak köszönhető, hogy a női vezetőkkel rendelkező vállalatok kockázati besorolása 10 százalékkal jobb, mint a csak férfiakból álló menedzsment vezette cégeké. 

Ennek ellenére a vállalkozások számának drasztikus visszaesése jobban megrostálta a nőkhöz kötődő társaságokat. 2011-ben még 61 százaléknál volt a vezetőségben nő, ma már az arány csak 57 százalék. A statisztika azt is mutatja, hogy a nők közül jellemzően a középkorúak kapnak vezető beosztást cégeknél, átlagéletkoruk 49 év.