A kormány megadóztatná a gyűjtögetőket

2015.10.27. 09:59

A parlament előtt lévő legújabb adótörvény-módosító szerint a kormány ezentúl megadóztatná a vadon gyűjtögetett termékekből származó jövedelem egy részét. A Nemzetgazdasági Minisztérium által október közepén benyújtott javaslat szerint a gyűjtögetés eddigi adómentessége úgy változna, hogy az így szerzett összeg 25 százaléka számítana adóköteles jövedelemnek. 

A törvénymódosítással egy már létező, a fémgyűjtésre vonatkozó passzust egészítenének ki úgy, hogy a továbbiakban a vadon gyűjtögetett termékekre is érvényes legyen. Így például az erdőn-mezőn összegyűjtött gyümölcsök, gyógy- és fűszernövények, és az éti csiga is a hatálya alá kerülne. A tervezett adót az értékesítéskor a felvásárló állapítaná meg és vonná le a termékek negyede után, és köteles lenne két példányban számlát kiállítani. 

A javaslatot azzal indokolják, hogy mostanáig semmilyen módon nem volt szabályozva a vadon gyűjtögetett termékek kereskedelme. Ugyanakkor felmerül, hogy ha megszavazzák, azzal a kormány a mélyszegénységben élőkre vet ki egy új adót, mivel a vadon gyűjtögetés a főként a vidéki falvakban élő szegény családok jövedelemforrása. A gyűjtögetett termékek negyede utáni adózás államháztartási szinten elenyésző pénzmennyiséget hozna, az ebből élők viszont megéreznék. Emellett a törvény betartásának ellenőrzése sem tűnik egyszerűnek, mivel a gyűjtögetett áruk adás-vétele nem feltétlen a szokványos kereskedelmi csatornákon keresztül működik.