Egyre többet rendelünk az internetről

2015.10.29. 09:44

Augusztusban a kiskereskedelmi forgalom 4,6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint, ami 0,1 százalékponttal alacsonyabb az első becslésnél, jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön a második becslés alapján.

kisker

A júliusi 6,8 százalékos átlagos növekedés után minden kiskereskedelmi alágazatban valamelyest lassult az eladások éves növekedési üteme. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben augusztusban 3,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,5 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene, az üzemanyagtöltő állomások forgalma pedig 7,2 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer kiskereskedelmen belül 11,8 százalékkal nőttek az eladások az iparcikk jellegű vegyes-, 6,9 százalékkal a használt cikk-, 5,7 százalékkal a gyógyszer-, gyógyászati termék- és illatszer-, 4,2 százalékkal a textil-, ruházati és lábbeli-, 2,7 százalékkal a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben. A bútor-, műszaki cikk-üzletekben 0,4 százalékkal csökkent a forgalom volumene augusztusban.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 817 milliárd forint volt. A csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 28 százalékkal emelkedett, ezzel folytatódott az évek óta tartó bővülés. Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 16 százalékkal csökkentek.