Megint kibabrálhatnak a bankokkal

2015.11.02. 16:58

A Napi.hu információi szerint a kormányzat megtalálta a módját, hogy a kétharmados jogszabályok módosítása nélkül a közeljövőben - várhatóan kötelező jelleggel - megvalósuljon az önkormányzatok kincstári számlavezetése.

Ha ez megvalósulna, a bankok újabb komoly üzlettől esnének el,

hiszen az önkormányzatok nagyjából 600-700 milliárd forintnyi betétet tartanak náluk, amiből a bankoknak kamatok és díjak formájában bevétele származik.

A korábban már többször felmerült ötlet egy frappáns megoldással valósulhat most meg. Így ugyanis az önkormányzatok kincstári számlavezetése banki értelemben vett betétgyűjtés és hitelezés nélkül is kivitelezhető. A probléma eddig ugyanis az volt, hogy a kincstár nem tud betéteket gyűjteni és hitelezni, pedig ezek nélkül az önkormányzatok pénzügyeit nem lehet kezelni.

Az átalakítás nyomán az adóhatósági tevékenység (adókivetés és adónyilvántartás) - mint adóztatási autonómia - továbbra is önkormányzati feladat marad, a beszedett adó viszont a MÁK-nál vezetett önkormányzati számlákra kerül. A kincstár pedig az adószámlákról számlakivonatot bocsát ki az adóhatósági tevékenység ellátásához az önkormányzatok számára.

Az új rendszerben

  • egyrészt a helyhatóságok átmeneti és tartós megtakarításait - a kockázatok csökkentése és kizárása érdekében - kizárólag állami értékpapírokba lehet majd elhelyezni.
  • Másrészt pedig az önkormányzatok kormányzati hozzájárulással továbbra is vehetnek fel majd hitelt a pénzpiacon kereskedelmi bankoktól, pénzintézetektől.
  • Harmadrészt pedig - és ez az lesz az igazi újítás - a kényszerű folyószámla-hitelezést azzal vennék ki a rendszerből, hogy az önkormányzati adóbevételeket - közte a legnagyobb volument jelentő helyi iparűzési adót (hipa) - a számlavezető Magyar Államkincstár (MÁK) időarányosan (egyhavi összegenként) megelőlegezi és átutalja, pontosabban átvezeti az önkormányzat fizetési számlájára - derül ki a Napi.hu birtokába került kormányzati anyagból.

Az önkormányzati gazdálkodás egyik állandó problémája hogy a saját bevételeik - különösen a helyi adók - az év folyamán egyenetlenül folynak be, miközben a működési kiadások kiegyenlítettebbek. Az egyenetlen bevétel okozta évközi likviditási hiány megoldását jelentheti a folyószámlahitel, ezt a kincstári havi megelőlegezés hivatott kiváltani.

Legutóbb idén márciusban röppentek fel hírek arról, hogy a még ebben a kormányzati ciklusban a kincstár átvenné az önkormányzati számlavezetést a bankoktól. Akkor ezt Tállai András, a nemzetgazdasági tárca parlamenti államtitkára azzal zárta le, hogy a MÁK több szempontból sincs ma még felkészülve arra, hogy minden önkormányzat folyószámláit vezesse, ahhoz nagyon fel kellene fejleszteni, amellett úgy vélte, a kereskedelmi banki kapcsolatokat sosem tudja majd teljesen pótolni.