A németeknél milliókat kereshet az adóhivatalon

2015.11.03. 14:58

Ötmillió eurót fizetett egy német tartomány adóhatósága egy informátorának, aki a becslések szerint 600 millió euró értékben elkövetett adóelkerülésről és egyéb gazdasági bűncselekményekről szóló információt adott nekik egy pendrive-on, írja a Der Spiegel. 

A vásárló Észak-Rajna-Vesztfália tartomány, az eladó pedig a hírek szerint egy korábbi adószakértő, akinek jó rálátása van a német és európai pénzpiacokra. A pendrive-ról szóló tárgyalások állítólag egy éven át tartottak, de ha a igazak a hírek, ez minden idők legnagyobb összegű információvásárlása Németországban, a hivatalnak pedig nyilván jó oka volt rá, hogy kifizessen ennyi pénzt. 

Az érintett adóhivatal munkatársa a Guardiannak nem nyilatkozott a mostani alku részleteiről, de elismerte, hogy rengeteg ilyen típusú megkeresést kapnak, és amikor értékesnek vélik az információkat, akkor valóban meg szokták azokat venni. Az elmúlt évek során szintén eurómilliókért vásároltak az adóhatóság nyomozói lopott banki adatokat adóelkerülőkről, ezzel egyébként a svájci banktitkot is sértve. A nyomozások eredményeképpen 120 ezer német adóelkerülő vallotta be önként bűnét, hogy elkerülje a lelepleződéssel járó esetleges börtönbüntetést, és 4-5 milliárd eurót sikerült behajtani. 

A most vásárolt pendrive-on tárolt információk első szűrése a jövő héten kezdődik.