Rohad a burgonya Nógrádban

2015.11.04. 13:29

A Nógrád megyei Szécsényben növényegészségügyi zárlatot rendelt el a Nébih, miután két termőhelyen is megjelent a burgonya gyűrűs rothadását okozó károsító.

Nógrád megyében korábban már elrendeltek zárlati intézkedéseket a fertőzés miatt, ennek ellenére 2015-ben a fertőzött termőhelyeken végzett utóellenőrzések kimutatták, hogy a két szécsényi gazda összesen 7,2 hektárján termelt étkezési burgonyájában ismét jelen van a kórokozó. A Nébih előírta a fertőző tételek megsemmisítését, a megyei kormányhivatal pedig az itt termelt krumpli szállítási, forgalomba hozatali és felhasználási tilalmát. 

A burgonya baktériumos gyűrűs rothadása világszerte előforduló betegség. Nincs ellene termelői védekezési lehetőség, ezért elterjedése nagy gazdasági kárt okozhat a krumplitermesztésben. Magyarországon először 2004-ben Baranya megyében fordult elő a fertőzés, ekkor az állomány megsemmisítésével sikerült felszámolni a betegséget. A kórokozó jelenlétének felderítésére a növényvédelmi hatóság az ország egész területén folyamatosan végzi a hatósági ellenőrzéseket - jelezte a Nébih.

A hivatal közleményében hangsúlyozza: a terjedés megakadályozása érdekében fontos, hogy senki ne ültessen növényegészségügyi szempontból ellenőrizetlen burgonyát.