Az unió nyomozásra kéri a tagállamokat az új VW-botrány ügyében

2015.11.06. 14:19 Módosítva: 2015.11.06. 14:19

Az Európai Bizottság (EB) levelet írt mind a 28 tagállamnak, melyben sürgeti őket, hogy vizsgálódjanak a Volkswagen-csoport legújabb bejelentése kapcsán, amely szerint a szén-dioxid-kibocsátási értékeket is manipulálták, írja a Reuters. 

A szeptemberben kirobbant dízelbotrány folyományaként derült fény arra, hogy a gyártó a szén-dioxid-kibocsátási és a fogyasztási adatokkal is trükközött. Az újabb ügy, amellyel maga a gyártó rukkolt elő, 800 ezer autót érint. A Reuters által látott levélben az EB arra kéri a tagállamokat, segítsenek kideríteni, „hogyan és miért történhetett ez”. Az aláíró biztosok a hónap végéig adtak határidőt a tagállamoknak, hogy nézzenek utána a saját területükön a szén-dioxid-kibocsátással kapcsolatos szabálytalanságoknak, és annak, hogy hány 2012-től 2014-ig forgalomba hozott jármű lehet érintett. 

Az EB a későbbiekben büntetést szabhat ki az érintett gyártókra az EU kibocsátási szabályainak megszegéséért, de első körben még csak az adatokat próbálják meg begyűjteni.