Ősszel növedkedtek a felvásárlási árak a mezőgazdaságban

2015.11.11. 11:09

Szeptemberben a mezőgazdasági termelői árak 1,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat a KHS szerdai jelentése szerint. Ezzel több mint két éve először emelkedtek éves összehasonlításban. A növekedést kizárólag a növényi termékek árának 8,5 százalékos emelkedése okozta, az élő állatok és állati termékek ára továbbra is csökkent, 9,1 százalékkal.

Minden kiemelt növényi termékcsoport ára emelkedett, de a legnagyobb mértékben (22,8 százalék) a gyümölcsök drágultak.

Az élő állatok termelőiár-szintje 5,4, az állati termékeké 17 százalékkal lett alacsonyabb. Ennek ellenére a tej felvásárlási ára tavaly februártól csökkent, de augusztusról szeptemberre 3 forinttal nőtt. 

A szeptemberi növekedés ellenére az év első kilenc hónapjában összességében a mezőgazdasági termelői árak 4,7 százalékkal csökkentek az előző évhez képest. Ezen belül a növényi termékek ára 1,8, az élő állatok és állati termékek ára 9,2 százalékkal. A legdurvábban a vágósertés, illetve a tej termelői ára esett vissza12 és 21 százalékkal.

Az agrárolló (a mezőgazdasági termelőiár- és ráfordításiár-index hányadosa) értéke idén január-szeptemberben 97,0 százalék volt, 2014 azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termelői árak nagyobb mértékben csökkentek, mint a ráfordítási árak.