Ervin
14 °C
21 °C

Senkinek nem kellett a KDNP nagy ötlete

2015.11.18. 15:44

Sokáig minden módszerrel próbálta titkolni a kormány, hogy hányan jelentkeztek a nagy dérrel-dúrral előkészített, eddig 627 millióba kerülő magáncsődre. Az örökkévalóságig azonban úgysem lehetett volna titokban tartani, és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság beavatkozása után végül kiadták a Magyar Nemzetnek a pontos számot: 51 darab ember jelentkezett a magáncsődre. Pedig az MNB, az NGM és az Igazságügyi Minisztérium emberei 20-25 ezer emberre terveztek. 

A kudarcon nem csodálkozhatunk, ugyanis a mechanizmus szinte áttekinthetetlenül bonyolult, a csaknem 150 oldalas törvényhez 17 rendelet is társul, írja a Portfolio. A KDNP frakcióvezetője szerint azért tesznek az érintettek a megoldásra, mert nem volt megfelelő a tájékoztatás, ezenkívül szerinte a média rossz hírét keltette a magáncsődnek. Az Indexen itt írtunk részletesebben a konstrukcióról.

Az MNB adatai szerint 144 ezer jelzáloghitel nem teljesítő Magyarországon, elsőre ők igényelhetik a magáncsődöt. A túladósodottság a legfőbb probléma: a hátralékokkal együtt az adósok fele többel tartozik, mint lakása jelenlegi értéke. Mivel a bedőlt hitelek nagy részét kis értékű lakásra vették fel, alig jelent megoldást a kisebb lakásba költözés. Az MNB szerint 70-80 ezer jelzáloghitel-szerződés megmenthető lenne, így borítékolhatónak tűnik, hogy hamarosan ezzel kapcsolatos ötleteivel is előáll a jegybank. Az MNB utalásai alapján új adósmentés jöhet a működő, de csak 25 ezer lakást átvevő Nemzeti Eszközkezelő és a mindössze 51 családot vonzó magáncsőd mellé.