Lujza
-2 °C
13 °C

Hazudsz az ördögnyelvről, megbüntet a GVH

2015.11.24. 11:59

Három céget is megbüntetett a GVH, amiért ugyanarról a fogyasztáscsökkentő szerről, a glükomannánról, vagyis az ördögnyelv kivonatról hazudtak az étrend-kiegészítőik reklámjaikban.

Az ördögnyelv-kivonat az egyik megbírságolt cég, a Netamin Kft. honlaüpja szerint „igazi fogyókúrás sláger”, amit ők, valamint a Celsus Természetgyógyászati Kft. és az Integcom 2014 Kft. kapszulákban árult, és amiről azt állították, hogy az

  • hozzájárul a vér normális koleszterin-szintjének fenntartásához és
  • csökkentett energiatartalmú étrend keretein belül hozzájárul a testtömeg-csökkenéshez.

Ez így is van, de a csak akkor, ha naponta 3-4 grammot magába töm ebből az ember, a cégek a kapszulákra viszont azt írták, hogy az ajánlott napi adag 0,6-1,5 gramm. Ennek pedig semmilyen olyan hatása nincs, mint amit a Celsus, az Integcom és a Netamin leírt a reklámjaikban. Amiket ráadásul az első két cég ráadásul a reklámjait lapkiadó cégekkel szerződve, cikkeknek álcázva adta ki.

A hamis állítások és egyéb vétségek (például, hogy kölcsönösen azt állították magukról a cégek, hogy az ő hatástalan ördögnyelv termékeik sokkal jobbak a másikénál) miatt a Celsusra 1,1 millió forint, az Integcomra 10 millió forint, és a Netaminra 3 millió forint bírságot rótt ki.