Barbara, Borbála
1 °C
7 °C

Ötmilliárdból építik újjá a sármelléki repteret

D  VG20140323007
2015.12.01. 06:23
Ötmilliárd forintból építik újjá a következő években a hévíz-sármelléki repülőteret, amelyet egy négymilliárd forintos beruházásnak köszönhetően gyorsforgalmi út köt majd össze az M7-es autópályával - olvasható a Magyar Időkben. A repülőtér felújításában Széles Gábor vállalkozó is érdekelt, ugyanis a reptér a cégétől bérli a reptéri eszközöket.

Papp Gábor, Hévíz polgármestere a Magyar Időknek azt mondta, hogy a 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklusban megvalósítandó, ötmilliárdos fejlesztés a sármelléki reptéren a Balaton térség megújítását célzó csomag egyik eleme.

Ebből az összegből 

  • megújul a repülőtér külső és közvetlen belső része, 
  • közművesítik a területet, 
  • meghosszabbítják a kifutópályát, 
  • korszerűsítik a repülést segítő technikai berendezéseket 
  • és fejlesztik az úgynevezett kargóképességeket. 

A fejlesztési terv további négymilliárdot irányoz elő a Balatonszentgyörgy-Fenékpuszta-Keszthely elkerülő szakasz és az M7-es autópálya közötti szakasz gyorsforgalmi úttá fejlesztésére.

A közúti kapcsolat révén a reptér elérhető lesz Nagykanizsa és Zalaegerszeg termelőüzemei számára, ami fontos beruházásokat hozhat ezeken a településeken.

A repülőteret a Hévíz önkormányzatának százszázalékos tulajdonában álló Hévíz-Balaton Airport Kft. üzemeltette 2012 márciusától 2014 októberéig, amikor 700 millió forintért a Széles Gábor nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó SGH Aviation Hungary Kft. 49 százalékos tulajdonrészt vásárolt. 49 százalék továbbra is a hévízi önkormányzat tulajdonában maradt, míg két százalék Zalavár önkormányzatának tulajdonába került.

A sármelléki Hévíz-Balaton Airport utasforgalma csaknem ötödével, 33 ezerre bővült tavaly a 2013-as évhez képest. Az érkezők és indulók nagyobb része, közel 28 ezer ember a charter- és menetrend szerinti járatokat vette igénybe, mintegy ötezer utas kisgépekkel utazott - írja a Magyar Idők.

FRISSÍTÉS!

Papp Gábor polgármester a cikk megjelenése után jelezte az indexnek, hogy a Magyar Idők korábbi állításával ellentétben a repülőtér Hévíz 100 százalékos tulajdonában van.

A Széles Gábor érdekeltségébe tartozó SGH Aviation Hungary Kft. 2014 őszén a felszámoló cégtől reptéri eszközöket vásárolt meg, melyeket bérbe ad az üzemeltető Hévíz Balaton Airportnak. Tehát Széles Gábor cége nem tulajdonos a repteret üzemeltető cégben, ahogy Sármellék és Zalavár önkormányzata sem - közölte a polgármester.