300 milliót igényelhetnek vissza az Astra-ügyfelek

2015.12.02. 15:07

Visszaigényelhetik a kötelező biztosítás mellett befizetett 30 százalékos baleseti adójukat az ASTRA Biztosítótól már távozott, de befizetett díjuk egy részét elveszítő ügyfelek. Az összesen mintegy 300 millió forintnyi visszajáró adó a NAV tegnapi naptól elérhető nyomtatványán igényelhető vissza – áll a Biztosítás.hu alkuszi portál közleményében.

Az augusztusban csődbe ment román biztosító azzal a feltétellel engedte el a biztosítási évforduló előtt ügyfeleit más biztosítókhoz, hogy nem fizeti vissza nekik a már előre befizetett biztosítási díjakat és a szintén beszedett 30 százalékos baleseti adót sem. Ennek ellenére a NAV intézkedésének köszönhetően úgy tűnik, hogy a baleseti adót mégis visszakaphatják az Astrától már távozott ügyfelek.

A NAV közleményt adott ki, melyben leírja, hogy mit kell tenniük az biztosító volt ügyfeleinek ahhoz, hogy a kötelező biztosítás mellett a baleseti adójuk azon időszakra vonatkozó részét visszaigényelhessék, melyre a kötelezőt és ezzel együtt a baleseti adót is előre megfizették, de a szerződés idő előtti megszűnése miatt már nem kaptak érte biztosítási fedezetet.

Az ügyfelek letölthetnek egy BAV nevű nyomtatványt az adóhatóság honlapjáról, és azt kitöltve kezdeményezhetik a visszaigénylést. A Biztosítás.hu számításai szerint mintegy 100 ezer ügyfél kaphat vissza összesen 300 millió forintot.