Vilma
3 °C
11 °C

Akit kitúrtak a világ legzsírosabb üzletéből

2015.12.10. 10:50

Nem volt pályázat, a gazdasági bizottság honlapján található email-címen lehetett jelentkezni a letelepedési államkötvények közvetítésére, mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában egy letelepedési kötvények értékesítésére létrehozott cég tulajdonosa. Raj Rafael kifejezetten erre a célra alapította Euro-Asia Investment Management Pte Ltd. nevű cégét Szingapúrban, és kínai ügyfelekkel akart foglalkozni, de 40-50 értékesítés után hirtelen kihúzták alóla a teljes kínai piacot. 

Raj Rafael már a letelepedési államkötvényekről szóló törvény előtt évekkel elkezdett kínai vállalkozók magyarországi ügyintézésével foglalkozni.

Az egész letelepedési programot én építettem fel Kínában

mondta a lapnak. Ennek ellenére nem sikerült megvetnie a lábát a letelepedési kötvények piacán, pedig még helyzeti előnnyel is rendelkezett: személyesen is ismerte a törvényt benyújtó képviselők egyikét, és korán elkezdett készülni, Kínában még a rendszer pontos működését meghatározó rendelet előtt elkezdte népszerűsíteni a programot. 

Ezt követően meglepve tapasztalta, hogy bár nem volt semmilyen nyilvános pályázat, már ki is választottak egy céget, a Kajmán-szigeteken bejegyzett Hungarian State Dept Fundot, amely Kínában árulhatja majd a letelepedési kötvényeket. Mikor ez kiderült,

Raj is felkereste a gazdasági bizottság honlapját, és az ott megadott címre elküldött egy pályázatnak nem tekinthető jelentkezést,

így kapta meg a jogosultságot. Ezek után alapított egy céget Szingapúrban kifejezetten erre a célra, mivel ez is követelmény volt. 

Az első csalódást az jelentette, hogy fel sem merült a két jelentkező cég versenyeztetése, utána pedig az derült ki, hogy a cégek országonkénti leosztásban kapják meg az értékesítési jogokat. Kína kizárólagos joga a HSDF-é lett. Az Euro-Asia Investment Management Pte Ltd.-nek maradtak a Szingapúrban beadott kérvények, de ekkor még ettől függetlenül lehettek kínai ügyfeleik.

A letelepedési kötvény ára korábban 250 ezer euró volt, ma 300 ezer. Raj 40 ezer euró ügyintézési díjat kért az ügyfelektől, amelyből többek között a velük együttműködő ügynökségek díjait, a reklámköltségeket és az ügyvédi díjakat is állták. A Magyar Nemzet értesülései szerint hiába volt saját ügyvédjük, a letelepedési kötvények ügyintézésével egy bizonyos Kosik Kristóf ügyvédi irodáját kellett megbízniuk. Kosik irodája állítólag Rogán Antaltól is kap megbízásokat, és több ezer eurós munkadíjat számolnak fel a tartózkodási engedélyek elintézéséért.   

Rajéknak 40-50 állampapírt tudtak eladni, amikor Rogán Antal vizsgálatot rendelt el a cég ellen, és BÁH felfüggesztette a folyamatban lévő ügyeiket.  Fél év pereskedés után elérték, hogy a már megkezdet ügyek végigfuthassanak, addigra azonban életbe lépett a törvény módosítása: idén januártól már nem ország, hanem állampolgárság alapján határozzák meg, ki kitől vásárolhat letelepedési kötvényt.

Kínai állampolgároknak csak a HSDF adhat el, az Euro-Asia Investmentnek azóta egyetlen ügyfele sem volt,

mivel Szingapúr gazdag ország, az ott élő embereknek nem nagy üzlet a magyar állampolgárság, mondta Raj. 

A letelepedési kötvények rendszeréről, amely az államnak kevésbé, de ismeretlen hátterű off-shore cégeknek már annál inkább megéri, ebben a cikkünkben írtunk bővebben.