Felszívódott az egyik legbefolyásosabb kínai cégvezető

2015.12.11. 09:52

Idegesen reagáltak a kínai tőzsdén pénteken arra a hírre, hogy látszólag felszívódott az ország egyik legnagyobb befektetési nagyvállalata, a Fosun elnöke. A cég kérésére a hongkongi tőzsdén felfüggesztették a Fosun-részvények kereskedését, írja az MTI.

A cég amerikai, tőzsdén kívüli piacon forgó részvényeinek árfolyama a hírre 6,6 százalékot esett, a sanghaji tőzsde pedig kéthetes mélyponton zárt. A Fosun International központjában Kuo Kuan-csang eltűnését megerősítették, de Kuo esetleges hollétéről nem nyilatkoztak. Mindössze annyit közöltek, hogy munkájuk a normális mederben folyik.

A Cajhszin gazdasági magazin helyi idő szerint csütörtökön este tette közzé, hogy képtelen elérni a Fosun Group fejét, aki egyébként tagja a kínai népfront országos bizottságának. Sajtóértesülések szerint elképzelhető, hogy Kuót is elérte az országban folyó korrupcióellenes kampány. A dúsgazdag üzletember már évekkel ezelőtt vesztegetési gyanúba keveredett, amikor állítólag befolyásos tisztségviselőket környékezett meg, haszon, szívesség reményében.  

A Fosunt agresszív nemzetközi terjeszkedéssel jellemzik, számos külföldi befektetése van. Legutóbb a Club Med üdülési csoport részvényeinek megvásárlásával hívták fel magukra a figyelmet, csak erre 939 millió eurót költöttek. A Forbes magazin márciusi jelentése szerint a Fosun International már négy dollármilliárdost adott Kínának.

Közülük is a legtehetősebb a 48 éves Kuo Kuan-csang, akinek akkori vagyonát 5,9 milliárd dollárra tették. Utána következik ügyvezető alapítótársa, Liang Hszin-csün 2,2 milliárddal, a többiek épphogy átlépték a milliárdos küszöböt. Mind a négyen a sanghaji Fudan Egyetemen végeztek és 1992-ben alapították a Fosunt.