Lujza
-2 °C
13 °C

Összeszedtünk tíz fontos kérdést az ingyen 20 millióról

2015.12.16. 17:44

Rengeteg pénzt adna a két és három gyereket vállaló lakásvásárlóknak a kormány, derült ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdai sajtótájékoztatóján. A dolog nem teljesen váratlan, korábban már írtunk arról, hogy hozzányúlnak a rendszerhez, de a legtöbben eredetileg a Fidesz-kongresszusra várták a bejelentést.

Mit mondott Lázár János?

 • A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) az új építésű lakásoknál két gyermek esetén 2,6 millióra nő. A CSOK-nál eltörlik a négyzetméterkorlátokat.
 • 3 gyermek vállalásánál új program jön. Aki 3 gyermeket vállal − akár úgy hogy egy gyermek sincs a vállalás pillanatában −, annak 10 millió forint vissza nem térítendő támogatás jár, és a magyar kormány ehhez 10 millió hitelt tesz hozzá, 25 éves futamidővel, garantáltan maximum 3 százalékos kamattal. A 3 gyermeket 10 éven belül kell teljesíteni.
 • Azok a gyermeket vállalók is igényelhetik a tízmilliós támogatást, akik korábban már felvettek támogatást, de az ő esetükben le kell vonni a tízmillióból a korábbi támogatás összegét.

Az új program elsőre elképesztő mértékű támogatásnak tűnik a legalább három gyereket vállalóknak, a részletek ismerete nélkül azonban egyelőre inkább csak találgatni lehet az intézkedés hatásairól.

Sok a kérdés, és rengeteg minden múlik azon, hogy milyen további feltételekhez kötik a támogatást, milyen szűkítő, korlátozó feltételekkel vezetnék be. Megpróbáltuk összeszedni, mik a szabályok most, és mik lehetnek a fontosabb kérdések az új rendszernél.

 • Mi lesz az eddigi rendszerrel? Eddig két gyerekkel legfeljebb 1,69 milliót lehetett kapni a CSOK-kal, ehhez viszont kellően nagy és energiahatékony lakást kellett vásárolni, az, hogy a lakás új, vagy régi, nem volt szempont. Egy rosszabb minőségű, kis lakás után viszont csak 800 ezres támogatás járt két gyereknél. Kérdés, hogy az új rendszerben csak az új lakás után lehet-e majd az ígért 2,6 milliós támogatáshoz jutni, és egyáltalán, hogyan alakul át az eddigi rendszer.
 • Kik vehetik igénybe? A mostani CSOK-szabályok szerint a kedvezmény nem csak házastársakra vonatkozik. Igényelhetik életkori megkötés nélkül akár gyermekes élettársak, vagy egyedülállók is. Felvehető már meglévő és később születendő gyerek után is. Kérdés, hogy ebben lesz változás.
 • Kik után lehet igényelni? A CSOK-kedvezményt most az után a gyerek után lehet igényelni, aki az igénylővel közös háztartásban él, általa eltartott és a felépített vagy megvásárolt lakásba vele együtt költözik. Nem kell feltétlen vér szerinti gyerek, lehet örökbe fogadott is, vagy legalább egy éve az igénylővel élő, gyámsága alatt álló, eltartott.
 • Hogy szűrik ki a csalókat? A hatályos szabályok szerint a gyámságba vétellel például nem lehet csak úgy trükközni, aki támogatást kap, vállalja, hogy ha a gyámság három éven belül megszűnik, a pénzt visszafizeti. Most próbálják kiszűrni azt is, hogy akár cégek, befektetők rátelepedjenek a rendszerre és megcsapolják az államot stróman-családokkal, a támogatott lakásban ugyanis az igénylő páron kívül legfeljebb az eltartott gyerek szerezhet tulajdont. Egy 10 milliós támogatási összegnél persze még vonzóbb lehet a trükközés, kérdés, hogy ezt hogyan szorítanák majd vissza.
 • Mi lesz, ha nem lesz gyerek? Eddig sem feltétlen kell gyerek ahhoz, hogy valaki megkapja a támogatást, 40 éves házaspár esetén elég beígérni a gyerekeket, aztán legfeljebb visszaadni a pénzt, ha mégsem jön össze. Eddig azonban maximum két gyermeket lehetett bemondani, a mostani bejelentés szerint ezt háromra emelik. Nem világos viszont még pontosan, hogy hogyan hajtanak majd be egy sokmilliós összeget utólag azokon, akik ígéretük ellenére nem vállalnak gyereket.
 • Ki számít gyereknek? Nagyon nem mindegy az sem, hogy a háromgyerekes program kiket tekint majd gyereknek. Most úgy van, hogy a terhesség 24. hete után már gyereknek tekintik a magzatot, és 16 éves korig mindenképpen gyereknek számít, ha az igénylő tartja el. 16 éves kora fölött csak akkor, ha tanul, és nem múlt el 25 éves, vagy legalább egy éve megváltozott munkaképességű. A definíció variálásával szűkíthető lehet az igénylők létszáma.
 • Régi lakás szóba sem jöhet? A CSOK összege most nem csak a gyerekek számától függ, hanem a lakás - bővítés esetén a bővítéssel kialakított - hasznos alapterületétől és a lakás energetikai besorolásától, de még a négyzetméterártól is. Ebben biztosan lesz változás, Lázár például kimondottan új építésű lakásokról beszélt, és arról, hogy eltörlik a négyzetméterkorlátokat. Kérdés, hogy akkor az energiahatékonysághoz kötött feltétellel mi lesz.
 • Mi lesz az árakkal és az építőiparral? A lakásáfa-csökkentéssel együtt a kétszer tízmilliós támogatás biztos hogy alaposan felforgatja majd az ingatlanpiacot, egyszerre nő majd a kereslet és a kínálat is, miközben a teljes építőiparnak lendületet adhat. És bár elsősorban mindkettő az új építésű lakásokra vonatkozik, a hatások kihatnak majd a többi lakás árára is, ennek mértékéről azonban egyelőre tényleg csak találgathatunk.
 • Hány érintett lehet? A bejelentett új programnál talán a legnagyobb kérdés, hogy hogy bírja majd el a költségvetés. A korábbi szocpolt váltó CSOK nyáron indult, az idei évre mindössze 4 milliárdot tettek félre rá, jövőre pedig 9,5 milliárdot, éves szinten 10-12 ezer támogatottal számoltak. Az előzetes jelzések szerint azonban a vártnál többen érdeklődnek az ingyenpénz iránt. Hogy az igénylők közül hányan terveznek legalább három gyereket, nem tudni, de a 10+10 milliós program biztos hogy sokakat elgondolkodtat majd a nagycsaládos lét, olyanok kedvét is meghozhatja, akik korábban csak két gyerekben gondolkodtak. De nem tiszta egyelőre, hogy mi lesz például a négy, vagy annál több gyerekesek kedvezményével, és hogy az új programmal párhuzamosan ezeket hogy alakítják majd át.
 • Mennyibe kerül majd ez az adófizetőknek? Az ötlet költségvetési nagyságrendjét jelzi, hogy ha például évi 10 ezer igénylő mind nagycsaládban gondolkodna, és mindenki megkapná a támogatást, az éves szinten 200 milliárd forintos tételt jelentene a költségvetésben. (Ez hatalmas összeg, összehasonlításul: nagyjából Debrecen teljes évi költségvetésének négyszerese.) Így aztán eléggé biztosra vehető, hogy különböző feltételekkel, korlátozásokkal azért különböző szűkítések még jöhetnek majd a részletek kidolgozásakor.