Auguszta
-3 °C
2 °C

Varga Mihály: 2,8% lehet a tavalyi növekedés

2016.01.06. 10:22

A 2,5 százalékos várt helyett 2,7-2,8 százalék lehet a bővülés 2015-ben, és az adósságráta is a 2014-es szint alá csökkent, írja a Világgazdaság Varga Mihály szerdai évértékelő sajtótájékoztatójáról. 

A miniszter azt mondta, az eredmények a bérek és a fogyasztás növekedésének, illetve az ország megítélése javulásának is köszönhetők. Tavaly az infláció is alacsonyabb, nullaszázalékos lett, ami Varga szerint mindenkinek jó, aki jövedelemmel, megtakarítással rendelkezik. A növekedést és az infláció csökkenését segítette az olajárak csökkenése is.

Az államháztartás helyzete a várakozásoknál jobb lett, magasabb adóbevétellel és kisebb hiánnyal. Varga Mihály közölte: 1218 milliárd forint lett a központi alrendszer pénzforgalmi hiánya, ami viszont magasabb az egész évre tervezett szintnél – ennek a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a meg nem érkezett 600 milliárdnyi EU-s pénz az oka. Ez annyit jelent, hogy az utolsó hónapban közel 250 milliárd forinttal nőtt a deficit. Ugyanakkor a GDP-arányos uniós mutató valószínűleg így is egy százalék körül lehet.

A miniszter szerint a tavalyi hiány összességében 2 százalék körül lesz.

Az adósságráta 76 százalék alá csökkent, vagyis sikerült csökkenteni a 2014-es 76,2 százalékos szintet. Mindez annak ellenére sikerült, hogy 600 milliárd forint uniós támogatás nem érkezett meg a büdzsébe, mondta Varga. 

Bajnai Péter Benő helyettes államtitkár szerint a több mint 550 milliárd forinttal nagyobb adóbevételi szint és a jobb finanszírozási helyzet lehetőséget adott a BKV, a MÁV és az MTVA adósságának átvállalására, az ingyenes gyermekétkeztetés kiterjesztésére és a menekülthelyzettel kapcsolatos kiadások fedezésére is, amely 83,9 milliárd forintot jelentett. Ezenkívül a kormány év végén 70 milliárd forintot biztosított a tartalékokból, 2016-os kiadásokat hozott előre, ilyen volt például az Eximbank 20 milliárdos tőkeemelése.

Varga azt is elmondta, a 2017-es költségvetés terve már idén tavasszal elkészül, ahogy az idei büdzsé is 2015 tavaszán és nyarán készült és ment át a parlamenten.