Bernát, Felícia
EUR 383,91 Ft
USD 362,94 Ft
8 °C
30 °C

19 milliós bírság a CIG Pannóniának

2016.01.18. 16:31

Az MNB összesen 19 millió forint bírságot szabott ki a CIG Pannónia biztosítási csoport élet- és vagyonbiztosítójára, egyebek közt vállalatirányítási, nyilvántartási, informatikai és fogyasztóvédelmi jogsértések miatt, írja az MNB sajtóközleményében. A feltárt szabálytalanságok mielőbbi megszüntetéséről írásban kell beszámolniuk a biztosítóknak.

A MNB rendszeres ellenőrzései keretében 2016 januárjáig tartó átfogó vizsgálatot folytatott a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.-nél és a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.-nél. A vizsgálat több hiányosságot tárt fel, ezért a jegybank kötelezte a biztosítókat:

  • a felügyelőbizottságok irányítsák a jogszabályoknak megfelelően a belső ellenőrzési területeket,
  • alakítsanak ki áttekinthető szervezeti felépítést és ehhez kötődő hatékony döntéshozatali eljárásokat,
  • készítsék el jogszabályszerűen a kiszervezésre vonatkozó belső szabályzataikat.

Az MNB kötelezése alapján mindkét CIG biztosítónak meg kell szüntetnie panaszkezelési tevékenységével kapcsolatos hiányosságokat. A jegybank emellett több témában előírta a biztosítóknak az ügyfelekkel kötött szerződésekre vonatkozó jogsértő, hiányos tájékoztatások megszüntetését, illetve azok jogszerű módosítását.

A vagyonbiztosítónak például a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításai esetében a jövőben időben kell kiküldenie a biztosítási évfordulóról, a következő időszak díjáról tájékoztató, a kártérítési igényekre vonatkozó, illetve a díjnemfizetések miatt megszűnt szerződésekről szóló ügyfélértesítőket. Az életbiztosítónak többek közt egyértelművé kell tennie a fogyasztók számára a szerződők díjmódosításra, ügyleti döntéseitől függő kedvezményekre, a biztosítási események meghatározására, illetve a nyugdíjbiztosítási járadékszolgáltatásra vonatkozó szerződéses feltételeit, előírásait.

Az MNB kötelezései alapján a biztosítóknak ki kell küszöbölniük az egyes nyilvántartási-adatfeldolgozási rendszereikben tapasztalt  hiányosságokat, illetve gondoskodniuk a feltárt számviteli és információbiztonsági problémák megszüntetéséről is.

A CIG Pannónia biztosítóknak számot kell adniuk az MNB ma az előírt különböző intézkedések teljesítéséről idén áprilisban, illetve július végén. A feltárt jogsértések miatt a jegybank összességében 19 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott, amelyből 10 millió forintot a vagyonbiztosítónak, 9 millió forintot az életbiztosítónak kell befizetnie.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek