Valér
4 °C
8 °C

15 ezer autót hív vissza a Renault

2016.01.19. 13:33

A Renault francia autógyár visszahívja 15 ezer eladás előtt álló autóját, mert kiderült róluk, hogy szennyezőbbek a megengedettnél –  jelentette be kedden Ségolene Royal francia környezetvédelmi miniszter. A VW dízelbotránya után a francia kormány elrendelte, hogy véletlenszerűen teszteljék az eladásra szánt új autók szén-dioxid- és a nitrogén-oxid-kibocsátását, ezen a teszten pedig a Renault motorjai is lebuktak. A teszteket végző független bizottság múlt héten közölte, hogy a Renault esetében a vizsgálatok különösen rossz eredményekkel zárultak, de csalást lehetővé tévő szoftverekkel egyik jármű sem volt felszerelve.

A Renault szerint a 15 ezer gépkocsinál beállítási hibát észleltek, ezért visszahívják azokat, ám azt is közölte, hogy a folyamat már november elején megkezdődött. Az autógyár motorfejlesztési igazgatója szerint a probléma csak a Renault Captur Franciaországban és Európában forgalmazott, de még eladás előtt álló 110 lóerős dízelváltozatát érinti.

Az autógyár ígéretet tett arra, hogy „technikai tervet” dolgoz ki annak érdekében, hogy a járműveinek károsanyag-kibocsátása valós körülmények között is az engedélyezett értékek alatt maradjon. Ugyanakkor azt is közölte, hogy a Captur esete egyedi, és a többi típus kibocsátása nem haladja meg az engedélyezett értékeket.