Vizsgálják, hogy a NAV-vezér miért nem tudott a NAV-os nyomozásról

2016.01.25. 13:12

Vizsgálatot rendelt el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter annak kiderítésére, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)  miért nem tájékoztatta a NAV-ot vezető Tállai András államtitkárt arról, hogy nyomozás indult az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vizsgálata nyomán - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn.

Az OLAF koordinációs irodája a NAV-on belül működik, ennek ellenére a nyomozásról - amelyről Polt Péter legfőbb ügyész is tudott - Tállait nem tájékoztatták, írja közleményében az NGM. A miniszter utasította a tárca közigazgatási államtitkárát, hogy az ügyben rövid határidővel folytassa le a vizsgálatot.

Arról az ügyről van szó, amiben fennáll a gyanú, hogy „a magyar ellenőrök megcsapolták a közbeszerzések szabályosságának kontrolljára adott uniós pénzeket". Magyarul ellopták azt a pénzt, amit a korrupció elleni harcra adott az Unió. Az egykori Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek dolgozó tanácsadó konzorcium alvállalkozói körében az OLAF ugyanis fiktív számlákra, készpénzes kifizetésekre bukkant.

A Quality Control konzorcium néven működő tanácsadóknak volt feladata ellenőrizni az uniós pénzek kifizetéseinek tisztaságát, akik 960 millió forintot kaptak erre, amit később kiegészítettek 2013 júliusában még 265 millióval. A pénzek 85 százalékát az EU fizette.  A konzorcium pedig további alvállalkozókat bízott meg a munkák egy részével. Ezekkel a megbízásokkal az NFÜ az ellenőrző kapacitását bővítette, hogy még hatékonyabban szűrhesse ki a közbeszerzéssel kapcsolatos szabálytalanságokat. .