Ágnes
-1 °C
2 °C

A Monsantónak nem sikerült, ami most a kínaiaknak sikerülhet

2016.02.03. 10:57

A kínai állami ChemChina vegyipari konszern 43 milliárd dolláros ajánlatot tett a svájci Syngenta növényvédőszer gyártó vállalatra, írja az MTI.

Ha nyélbe ütik az üzletet, az a legnagyobb felvásárlás lenne, amit kínai vállalat valaha végrehajtott. Az eddigi legnagyobb kínai felvásárlás a CNOOC Ltd. 2013 februárjában lezárt akvizíciója volt, amelyben 15,1 milliárd dollárért vásárolta meg a kanadai Nexen Inc. olaj- és gázipari vállalatot. Az ajánlott vételár tőkeérték alapján 480 frankra értékeli a Syngenta részvényét. A papír kedden 392,30 frank árfolyamon zárt.

A bázeli székhelyű Syngenta AG szerdai közleménye szerint az igazgatótanács a ChemChina (China National Chemical Corp.) ajánlatának elfogadását javasolja a részvényeseknek. A ChemChina a tranzakció idei év végére tervezett lezárását követően megtartaná funkciójában a Syngenta jelenlegi vezetését. A Syngenta tavaly már elutasította az amerikai Monsanto 46,5 milliárd dolláros vételi ajánlatát.

A ChemChina a múlt hónapban vásárolta meg egymilliárd dollárért a német KraussMaffei gépipari vállalatot, valamint 12 százalékos részesedést szerzett a svájci Mercuria energiakereskedő vállalatban. Tavaly márciusban az olasz Pirelli abroncsgyárat vásárolta meg a ChemChina.