Orsolya
9 °C
21 °C

Ekkora szélerőművet még senki nem épített

000 DV1924969
2016.02.04. 11:19

A világ eddigi legnagyobb szélerőművét tervezi felépíteni a dán Dong Energy Nagy-Britannia partjainál, írja a Guardian. Az 1,2 gigawatt kapacitású erőmű több mint egy millió angol otthont láthat el árammal. 

A Hornsea Project szélkerekei a yorkshire-i partszakasztól mintegy 120 kilométerre állnak majd a tengerben egy 400 négyzetkilométeres területen. A gigantikus szélkerekek 190 méter magasak lesznek, így méretük még a híres londoni Gherkin felhőkarcolóét is meghaladja majd, és valószínűleg a Siemens segít a legyártásukban. A részben állami tulajdonú dán vállalat eddig 6 milliárd fontot fektetett be szélfarmokba Nagy-Britanniában, és további 6 milliárdot tervez 2020-ig. 

A projekt 2000 munkahelyet teremt az építkezés során, és 300-at amikor már üzemel az erőmű. Angliában az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiarendszerre való átállás egyik fontos eleme a szélenergia, de a kormány a jövőben szívesebben látna tengeri szélerőműveket annak ellenére, hogy azok kivitelezése jóval drágább. A szárazföldiek pénzügyi támogatását tavaly be is szüntették. 

A Hornsea Project támogatása valószínűleg jó előjel a többi korábban belengetett szélerőmű-terv számára is Angliában, hamarosan Skócia és Kelet-Anglia partjainál is hasonló építkezések indulhatnak