Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Gyorsabban eljuthatunk az Adriára, ha bejön a miniszter terve

2016.02.05. 18:28

Horvátország autópálya-matricák bevezetését tervezi az eddigi fizetőkapus rendszer helyett – mondta Oleg Butković tengerészeti, közlekedési és infrastrukturális miniszter a horvát közszolgálati televízió Poligraf című műsorában.

A miniszter az MTI szerint elmondta: a Horvát Autópályák Vállalat (HAC) és a Rijeka Autópálya Vállalat (ARZ) mielőbbi szerkezetátalakítására van szükség.

„A kormánynak az a célja, hogy érintés nélküli díjfizetési módot vezessen be” – mondta. A végleges döntés előtt még megvizsgálják az előzetes elemzéseket.

A matricák áráról nem akart beszélni, mert szerinte az még túl korai volna. Figyelembe veszik majd a horvát állampolgárok életszínvonalát.

A szakszervezetek határozottan ellenzik az autópálya-matricák bevezetését.

Mi nem tranzitország vagyunk, a mediterrán országokban fizetőkapus rendszer van

– mondta Mijat Stanić, a szakszervezet képviselője, aki szerint így a különbséget az árban az államnak kell majd fedeznie.

Egy korábbi tanulmány szerint, amit a Večernji List című napilap ismertetett, az autópályadíjból származó bevételek a matricák bevezetése után sem esnének vissza, vagyis maradna a 2,2 milliárd kuna (közel 93 milliárd forint) éves bevétel. Azzal a különbséggel, hogy a kiadások nagyban csökkennének, hisz megszűnnének a fizetőkapuk, és ezzel együtt körülbelül nyolcszáz munkahely is.

A horvát autópályákat kezelő vállalatok évek óta fizetésképtelenek és a csődeljárás szélén állnak. Az állam kedvezőtlen, rövid távú hiteleket vett fel magas kamattal, és most nem tudja fizetni azokat. 2014-ben a HAC és az ARZ kötelezettségei körülbelül egymilliárd euróra (322 milliárd forint) rúgtak.

A horvát kormány decemberben újabb 200 millió euró értékű hitelt hagyott jóvá a HAC-nak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD). Ezt azzal magyarázták, hogy a HAC-nak 2016-ban 466 millió euró törlesztőrészletet és 109 millió euró kamatot kell kifizetnie a korábban felvett kölcsönből, amelyet a vállalat saját bevételeiből nem tud fedezni.