Már nem közlik hetente, hogy alakult az államadósság

2016.02.08. 07:52

Nem csak az adósságnyomás-mérőt tüntették el a kormány oldaláról, úgy tűnik, most már az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) sem közli hétről hétre az adóssághelyzetet. A Nemzetgazdasági Minisztérium néhány évvel ezelőtt a magas szoftverkarbantartási költségekre hivatkozva döntött úgy, hogy a honlapján az államadósság aktuális állását mutató grafikai elemet eltávolítja.

Akkor azt mondták, hogy az adósságnyomás-mérőre már csak azért sincs szükség, mert az ÁKK úgyis rendszeresen részletes adatokat közöl az államadósság alakulásáról. Januártól azonban úgy néz ki, hogy már az adósságkezelő sem közli hétről hétre a heti aktuális adatokat. A Világgazdaság legalábbis most azt írja, hogy január óta az adatok nem frissülnek az ÁKK oldalán.

Amikor rákérdeztek, a Barcza György vezette intézet mindössze annyit közölt, hogy a januári végi államadósság-adatokat majd február 22-én délután, a Nemzetgazdasági Minisztérium e témában tartandó sajtótájékoztatóját követően publikálják.

Ebben ugyanakkor semmi meglepő nincs: az államadósság alakulásáról szóló részletes elemzést mindig ekkor tették közzé, ez még nem magyarázza, hogy a heti, a központi költségvetés adósságállományát miért nem közlik. Arra, hogy a későbbiekben ez a statisztika megjelenik-e a szervezet honlapján, vagy megváltoztatták a közlési polizikájukat, nem válaszolt az ÁKK.

Az államadósság elleni háborút a kormány még 2011-ben hirdette meg, a cél az volt, hogy az akkori GDP-arányos 81 százalék feletti bruttó adósság minél előbb 70 százalék alá csökkenjen.  „Az államadósság nem közgazdasági probléma, hanem egy ellenség, amelyet ha nem győznek le, az ellenség győz le minket” – mondta akkor Orbán Viktor. Néhány évvel később úgy tűnik, hogy az adósságot legyőzni egyelőre nem sikerült, még ha év végén az ÁKK igyekszik is mindig úgy helyezkedni, hogy az unió által ilyenkor készített célfotón csökkenőnek tűnjön a trend.