Sztrájkolhat a BKV-s szakszervezet

D MTZ20120626010
2016.02.09. 08:52

Sztrájkbizottságot alakított a BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ), hogy a készülődő munkabeszüntetéssel jelezze, súlyos gondok vannak a cégnél, ám ezt a menedzsment egyszerűen nem hajlandó meghallani, holott az EKSZ többször is jelezte – nyilatkozta Nemes Gábor elnök. A szakszervezet közleménye szerint

szakszervezetnél most az verte ki a biztosítékot, hogy a cégvezetés a tulajdonos mögé bújva még mindig nem tett béremelési ajánlatot, és úgy tűnik, hogy nem is akar".

"A sztrájkkészültségnek azonban nemcsak ez, hanem az eddig felhalmozódott probléma összessége az oka, főként azért, mert a cégvezetés még csak kísérletet sem tesz arra, hogy komolyan vegye a szakszervezet jelzéseit, és megpróbálja orvosolni a gondokat. A szakszervezet szerint esetenként felmerül a gyanú, hogy az egészségre és a biztonságra veszélyes körülmények között dolgoztatják az embereket, időnként túlhajszoltan is" - írják a közleményben.

Az EKSZ többször jelezte a szabálytalanságokkal kapcsolatos aggályát, és szóvá tette azt is, hogy nincs annyi karbantartói, műszaki területen dolgozó ember, hogy betarthassák az előírásokat. Gyakran egy szerelő van ott, ahol biztonsági okokból kettőnek vagy többnek kellene lennie, s ez esetenként életveszélyesen kockázatos – állítja Nemes Gábor.

A béremelés hiánya csak hab a tortán

Az elnök vérlázítónak és felelőtlenségnek tartja, hogy éppen ebben a helyzetben készül karbantartókat elbocsátani a cég vezérigazgatója, meg sem hallva a szakszervezet vészjeleit. És az már csak „hab a tortán”, hogy a BKV – és a főváros, mint tulajdonos – erre az évre egyetlen fillér béremelést tervez a dolgozóinak.

Betelt a pohár – jelentette ki az elnök –, s mivel a szakszervezet úgy látja, ezzel a cégvezetéssel nem lehet a tárgyalóasztalnál szót érteni, az EKSZ megkezdte a sztrájk előkészületeit, külső szövetségeseket keresett és talált is a harcához.

A tanárokkal vannak

"Az alapprobléma ugyanis sok ágazatban, sőt mondhatnánk „rendszerszinten” azonos, ezért többen összefogva erősítik majd egymást" - írják. A közlekedésiek a pedagógusok miskolci tüntetésén is ott voltak, és hangsúlyosan jelen lesznek a február 13-ára meghirdetett központi demonstrációjukon is, mert úgy vélik, csak így, ágazatoktól független nagy összefogással lehet eredményeket elérni.

Nemesék tervezett akcióját egyébként a tervek és a jelenlegi állás szerint a szintén nulla százalékos béremelési ajánlatot kapott egyéb közlekedési ágazatok megmozdulása is erősítheti, és egymást kiegészítve akár országossá nőheti ki magát egy rendhagyó megmozdulássorozat.

Sztrájkolni fogunk, bár egyáltalán nem úgy, ahogy arra a cégvezetés ilyen helyzetben általában számít sőt, ezzel az akcióval – amelynek a részleteit később hozza nyilvánosságra a szakszervezet – még az utasoknak sem a haragját, hanem sokkal inkább a szimpátiáját fogjuk kivívni – jelentette ki az elnök. Az EKSZ a sztrájkbizottság megalakításáról levélben értesítette a BKV vezérigazgatóját.