Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Milliókat sikkasztott a falujától egy Baranya megyei polgármester

2016.02.10. 15:38

Jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, sikkasztás és okirat-hamisítás miatt emelt vádat a Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség egy dél-baranyai falu polgármestere ellen, írja az MTI. Sajtóértesülések szerint Siklósnagyfalu független vezetőjéről, Kosztics Józsefről van szó, aki elismerte, hogy őt vádolják, de szerinte politikai bosszú áldozatává vált. Kamuszámlák segítségével összesen több mint tízmillió forinttal vághatta meg az önkormányzatot. 

Baranya Megyei Főügyészség  közleménye szerint a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz 2011-ben beadott pályázattal az önkormányzat 17 millió forint támogatást igényelt a község alsó tagozatos iskolájának újraindítására. A polgármester ennek kivitelezésére megállapodott a másodrendű vádlott által vezetett céggel, amelyet utólag hoztak létre valótlan tartalmú számlák kiállítására.

A másodrendű vádlott cége 4 millió forint összegben állított ki számlát, emellett a polgármester egy másik gazdasági társaságtól is beszerzett 3,6 millió forint kifizetéséről szóló, szintén valótlan tartalmú számlát. Így az ügyészség szerint 7,6 millió forintos jogosulatlan támogatást vettek igénybe.

A polgármester ezen felül a Baranya Megyei Kormányhivatal munkaügyi központjával is kötött szerződést a kistérségi Start-munka mintaprogramban való részvételről. Erről szintén benyújtotta a kamuszámlákat, jogosulatlanul véve igénybe 7,8 millió forintos támogatást. A polgármester 5 millió forintot vett fel az önkormányzattól, ennek leplezésére a másodrendű vádlott cége által kiállított kamuszámlák kerültek az önkormányzat könyvelésébe.

Az ügynek még három vádlottja van, ők az ügyészség szerint bűnsegédként vettek részt a bűncselekményekben.