Géza
1 °C
16 °C

A Szép-kártyán ragadt pénzre pályázik az állam

2016.02.15. 17:38

2,5 milliárd forint Szép-kártyán ragadt pénzt nyúlhat le az állam a munkáltatóktól, amit a „belföldi turizmus élénkítésre” használnának fel - írja a Napi.hu.

A Széchenyi pihenő kártyákon (Szép-kártya) az elmúlt években már 2,5 milliárd forint olyan összeg halmozódott fel, amit a kedvezményezett munkavállalók bár megkaptak a cafeteria keretében, de valamilyen okból nem használtak fel az utolsó utáni határidőig, így ez a pénz munkáltatónak visszajárna. Ez nem egyszerű, mert a visszautalt pénz után befizetett adót nem kaphatják vissza, ráadásul a pénz a cég eredményébe is beszámít, tehát adózni is kell még utána.

A levonások után a pénz a jelenlegi szabályok szerint visszajárt a munkaadónak, most viszont a kormány a kormány.hu-n megjelent rendelettervezet és hatástanulmány alapján annyit változtatna, hogy a jövőben a cégek dönthetnek úgy is, hogy visszakérik a pénzt - még ha utána adót is kell fizetni -, vagy az egészet fölajánlják a Nemzetgazdasági Minisztérium kezelésében álló turisztikai célelőirányzat javára, ahol az így befolyó pénzt a "belföldi turizmus élénkítésre" használnának fel.

image1326652838
Fotó: napi.hu

Abban az esetben is az államhoz kerül a munkáltatóknak járó pénz, ha a cégek arról megfeledkeznek és nem nyilatkoznak - olvasható a rendelettervezetben. Eddig a jogszabály szerint a pénz automatikusan visszajárt minden külön nyilatkozat nélkül.

A kormány értékelése szerint a 2,5 milliárd forint visszautalása a korábbi tapasztalatok alapján "nem bizonyult jó megoldásnak, a rendszer semelyik szereplőjének sem előnyös", ezért a lehető legjobb megoldás, ha a pénz az államhoz kerül.