Végleg tönkremehet a Sikér

2016.02.15. 08:37

A Sikér Zrt. vezetői 2016. február 3-án csődeljárás iránti kérelmet nyújtottak be a bíróságon, így a többi mellett a GVH-nak fennálló bírságfizetési kötelezettségét is felfüggesztették. A 120 napos védettség során a Sikérnek mintegy 50-80 hitelezővel - köztük beszállítókkal, bankokkal és faktorcégekkel - kellene egyezségre jutnia, írja a napi.hu.

A teljes egészében magyar tulajdonú, tatabányai Sikér Zrt. egyike volt az öt legnagyobb hazai malomipari cégnek - a teljes lisztpiacból mintegy 10 százaléknyi részesedést hasított ki. A vállalkozás körülbelül száz főt foglalkoztatott üzemeiben, s további 200 főnek adott munkát pékségeiben. A társaság élen járt a malomkorszerűsítésben is: a szekszárdi projekt előtt bicskei üzemében csúcstechnológiát vezetett be még 2011-ben.

A vállalatot súlyosan érintette a Széchenyi Bank bedőlése, valamint egy több százmilliós GVH-bírság is - aminek a kifizetését most felfüggesztették. Blázsik Ferenc, a vállalat tulajdonos-vezérigazgatója nem biztos abban, hogy a talpraállásra lesz lehetőség.

A mintegy 90 milliárd forintosra becsült, évente 870-900 ezer tonna lisztet előállító malomipart ugyanakkor egy fontos szereplő kihullása tovább löki az egyensúlyi állapot felé.