Moszkva sürgősen tárgyal Rijáddal az olajról

2016.02.16. 07:30

Nem hivatalos tárgyalásra utazik kedden az orosz energiaügyi miniszter Katarba, ahol szaúd-arábiai kollégájával találkozik – értesült a Bloomberg. A megbeszélésen állítólag Venezuela pénzügyminisztere is jelen lesz. Alosio del Pinho korábban már javasolta az olajtermelőket tömörítő OPEC-nek – amelynek Oroszország nem tagja – hogy csökkentsék a termelést, az olajár feltornászásának érdekében.

A találkozó hírét sem a szaúdi, sem az orosz fél nem kommentálta.

Kézenfekvő a feltételezés, hogy az olajár zuhanása lesz a fő téma, hiszen annak Oroszország és Szaúd-Arábia is kárvallottja. Egyelőre mindketten tartózkodtak a kitermelés csökkentésétől, bár már Rijád már jelezte, hogy az OPEC-kel egyeztetve erre sor kerülhetne és Moszkva is közölte, hogy kész erre, ha a szaúdiak is visszafogják az exportot.

Most azonban már nem elég egymásra várniuk. Helyzetüket nehezíti, hogy a szankciós karanténből kiengedett Irán is újult erővel jelenik meg az olajpiacon, így még további esés várható a nemrég még 100 dollár feletti, mostanra harmadára csökkent olajárakban. Az olajtermelők azonban csapdahelyzetben vannak: a termelés visszafogásával csökken a döntően olajon alapuló gazdaságuk bevétele, a jelenlegi mennyiség fenntartásával viszont csökkentik az olajárat, ezzel ismét csökkentve bevételeiket.