Gerzson
-3 °C
2 °C

Tempósan varrjuk párnába a pénzt

2016.02.18. 08:57

2015 végén minden egyes magyar lakosra több mint 3 millió forintnyi pénzügyi megtakarítás jutott - írja az MTI a Világgazdaság cikkére hivatkozva.

Ez azt is jelenti, hogy nőtt a lakosság félretett pénzének állománya: a nettó pénzügyi vagyon - a megtakarítások és a kötelezettségek különbsége - jegybanki adatok szerint 32 490,9 milliárd forint volt decemberben, 13,9 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A lap megjegyzi, hogy a megtakarítások összetétele nem minden szempontból alakul ideálisan, az MNB adatai szerint a készpénz mennyiségének növekedése volt tavaly is az egyik leggyorsabb ütemű: decemberben már 3765,4 milliárd forintnak megfelelő forintot és valutát tartottak otthon a háztartások, nagyjából egyötödével többet a 2014 véginél. A betéteknél is jelentős, 11,8 százalékos volt a bővülés, de a 7781,5 milliárdos állomány jelentős része számlapénzben, vagyis lekötetlenül pihen. A növekedéshez hozzájárult a devizabetétek emelkedése is, ami a külföldön dolgozó magyarok számának növekedésével lehet összefüggésben.

A készpénz és a betét mellett az állampapírok számítanak a lakossági megtakarítási portfólió meghatározó elemének: ezekből december végén közel 3200 milliárd forintnyit tartottak számláikon a háztartások, 35,6 százalékkal többet az egy évvel korábbinál.

A befektetési jegyek állománya alig több mint 1 százalékos növekedés nyomán valamivel 4100 milliárd forint fölött volt decemberben. A biztosításoknál 2 százalék, a nyugdíjpénztári megtakarításoknál 5,3 százalék volt a bővülés - írta a lap.