Hétmilliárdos áramátviteli állomást adtak át Perkátán

2016.02.26. 14:25 Módosítva: 2016.02.26. 14:28

Jelentős szerepe lesz Dunaújváros és a térség biztonságos villamosenergia-ellátásában annak a mintegy hétmilliárd forintból, Perkátán létesített 400/120 kilovoltos alállomásnak, amelyet pénteken adtak át, írja az MTI.

Csomai Kamilla, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) Zrt. vezérigazgatója az átadóünnepségen hangsúlyozta, hogy a társaság 31. alállomása a térség növekvő villamosenergia-igényének kiszolgálását biztosítja. A beruházás a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által elfogadott hálózatfejlesztési terv alapján jött létre, közcélú beruházásként. Az átviteli rendszerirányító a megvalósításban a nemzetközi beszállítók mellett az MVM Ovit Zrt.-vel és az MVM Erbe Zrt.-vel működött együtt.

A vezérigazgató szerint az alállomás a legmodernebb készülékek, berendezések felhasználásával valósult meg és ezzel etalonként szolgál további fejlesztéseknél. A perkátai létesítmény teljes egészében távkezelt. Csomai Kamilla jelezte, hogy a perkátai mellett várhatóan még ez év végén üzembe helyezik a Kerepes 400/120 kilovoltos alállomást is, szintén a MEKH által jóváhagyott hálózatfejlesztési tervnek megfelelően. Barócsi Zoltán, az MVM Zrt. termelési és műszaki vezérigazgató-helyettese szerint a beruházás az MVM Csoportot alkotó társaságok hatékony együttműködésének egyik mintapéldája, hiszen a projekt kivitelezője az MVM Ovit Zrt., a műszaki ellenőr pedig az MVM Erbe Zrt. volt.