Eddig óriási bukó az államnak a Mol és a felesleges tározók

2016.03.01. 18:33

Két elég érthetetlen államosítás mai helyzetét nézte meg a Napi.hu. Ezek szerint jelen állásnál az, hogy az állam bevásárolta magát a Mol-ba, eddig nehezen sülhetet volna el rosszabbul.  

Egyre cikibb

Az állam jelenleg 24,74 százalékot birtokol, tehát nincs is érdemi beleszólásuk a cég  működésébe. Cserébe egy részvényt 22,4 ezer forintért vett az állam, egy Mol-részvény pedig ma  már csak nagyjából 14 ezer forintot ér. Korábban volt 25 ezer forint felett is ez árfolyam, kiszállhattunk volna belőle rég, most inkább 187 milliárdos bukóban vagyunk, és nem nagyon látszik az, hogy a közeljövőben mitől duplázódhatna meg a Mol árfolyama.  Eladni viszont most már pláne nem meri senki, mert akkor realizálni kéne veszteséget, és megválaszolni, hogy pontosan miért csinált a kormány 500 milliárdból nagyjából feleannyit.  

Orbán Viktor miniszterelnök a a molos bevásárlást követően úgy fogalmazott, hogy a magyar kormány visszaszerezte a Mol-t az orosz kisebbségi tulajdonostól. Akkor azt mondta, hogy a magyar kormánynak ki kell állnia a magyar emberek érdekeiért, a kormány most ezt tette, a Mol stratégiai energiavállalat újra magyar kézben van. Azaz pontosabban a negyede állami kézben. 

A tározók üresek, mondjuk egyébként se kellettek volna, pláne nem ilyen drágán

A lap még ír arról is, hogy az elmúlt időszakban tényszerűen is biztossá vált, hogy teljesen felesleges volt államosítani az E.On gáztározóit. Mondjuk ez teljesen biztos volt előtte is, hiszen, egy földalatti gáztárolót, ha akarnának se tudnának elvinni a tetszőleges tulajdonosai. A 4,2 milliárdnyi köbméter gáztárolási tárolót valamiért az E.On kereskedőcégével együtt akarta megvenni az állam 265 milliárd forintért.

A fűtési szezon elején a harmadára kellett feltölteni őket, vagyis 1,45 milliárd köbméter kellett, manapság viszont csak kevesebb mint a tizedét, 328 millió köbméter gázt tartunk bennünk. Ez egyébként az ország egyheti gázfogyasztására elég lenne. 

Se a vásárlás tényére, sem az érthetetlenül drága árára nem született azóta még értelmes kormányzati magyarázat, noha Orbán Viktor már vásárlás előtt két hónappal elbüszkélkedett az államosítással.