Az Új Nemzedék Központ egyszerűen nem engedte az ÁSZ-ellenőrzés elvégzését

2016.03.02. 16:54

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az ügyészséghez fordult, mert nem lehetett végrehajtani az Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft. számvevőszéki ellenőrzését, ugyanis a cég nem bocsátotta rendelkezésre a szükséges dokumentumokat.

Az ÁSZ szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: törvényi felhatalmazás alapján ellenőrzik az állami tulajdonban lévő gazdálkodó szervezetek vagyonmegőrzési és gazdálkodási tevékenységét, valamint ezeknek a kormányzati szektor hiányára és adósságállományára gyakorolt hatását. Az Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft. 2011 és 2014 közötti vagyonmegőrzési és gazdálkodási tevékenysége számvevőszéki ellenőrzéséhez szükséges dokumentumokat nem bocsátotta az ÁSZ rendelkezésére a cég. Az ellenőrzést ezért nem tudták végrehajtani, annak kérdéseit nem lehetett megválaszolni a dokumentumok hiánya miatt.

Az ÁSZ feljelentést tett az ügyészségen.

Legfrissebb, 2014-es beszámolójuk szerint négymilliárd forintos veszteséggel zárták az évet. Az óriási buktát egy hárommilliárdos „rendkívüli bevételnek” köszönhetően sikerült 684 millióra visszahozni.

A hárommilliárdot egy olyan uniós pályázaton nyerték, amely nem is vágott a szervezet profiljába. A program címe Átfogó ifjúsági szolgáltatásfejlesztés a köznevelésben tanuló diákok esélyegyenlőségének növelése érdekében volt.

A korábban zánkai, jelenleg budapesti székhelyű Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft. alaptevékenységébe az ifjúsági turizmus, az oktatás, szabadidős, egészségturisztikai-rehabilitációs, sport- és rekreációs programokhoz, valamint szakképzéshez és felnőttképzéshez kapcsolódó szolgáltatások tartoztak.

A szervezet az ősszel újabb 5 milliárdos támogatást nyert. A Komplex ifjúsági fejlesztések – új nemzedék újratöltve úgy írták ki, hogy kizárólag az Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft. adhat be támogatási kérelmet. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében a vissza nem térítendő támogatás maximális összege 3,5 milliárd forint, míg a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében 1,5 milliárd forint volt.

A tulajdonosi jogok gyakorlását az állami vagyon felügyeletéért felelős miniszter látta el a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. útján, majd 2012. április 1-jétől a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, 2014. október 28-tól pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma vált a tulajdonosi jog gyakorlójává - olvasható a közleményben.