Nagy-Britanniában már ki lehet venni menstruációs szabadságot is

2016.03.03. 20:00

Új jóléti intézkedést vezetett be egy brit cég: a Coexist női alkalmazottai ezentúl menstruációs indokkal is kaphatnak szabadnapot. A lépést a Coexist azzal indokolta, hogy 

boldogabb és egészségesebb munkakörnyezetet akar kialakítani,

és

A női alkalmazottak természetes ciklusának figyelembe vétele mindenkinek hasznos.

Bex Baxter, a Coexist igazgatónője elmondta, milyen egyszerűen is működik ez a gyakorlatban: aki nem érzi jól magát, az szóljon, és hazamehet. Ennyi. Baxter azzal is indokolja az úttörő kezdeményezést, hogy nem kéne olyan tabuként kezelni a menstruációt, mintha a havi vérzésnek semmi köze nem lenne a munkavégzéshez. 

Igazgatóként nőt láttam már kétrét görnyedni a menstruációs fájdalmai miatt. Bűntudattal és szégyenkezve kérnek kis időt, és minden eszközzel próbálják leplezni. Emiatt kezdtünk el azon gondolkozni, hogyan tudnánk könnyíteni a helyzetükön.

Érdemes megjegyezni, hogy a többségében nőket lkalmazó bristoli Coexist nem egy klasszikus, piaci alapokon működő profitcentrikus cég, hanem egyike a 2004 óta megalakult 10 ezer brit közérdekű feladatokat teljesítő vállalatnak (Community Interest Company - CIC). 

Ön szerint be kéne vezetni a menstruációs távolmaradást Magyarországon is?

A brit állami egészségügyet működtető National Health Service felmérése szerint a nők 90 százaléka szokott valamilyen menstruációs fájdalmat tapasztalni; minden ötödik nő mérsékelt fájdalomról számolt be, de a nők kilenc százaléka komolyan szenved a menstruáció alatt. Egy másik kutatás szerint 

a brit nők 14 százaléka menstruációs fájdalmai alatt képtelen normálisan végezni a munkáját.

A kérdésben igazán úttörőnek a Nike számít, mely 2007-ben adott ki egy irányelvet, mely alapján a menstruációs fájdalmakra hivatkozva el lehet távozni a munkából. A lépés sokak szerint nem csak egy pozitív gesztus, hanem a vállalati produktivitásnak is jót tesz. Etikusságáról azonban vita folyik: van, aki szerint nem tisztességes, hogy a nők extra szabadidőhöz jutnak, van, aki szerint egy egészségügyi szükségszerűségről van szó.

A Coexist március közepén egy nyilvános előadáson is bemutatja Bristolban, hogyan is működhet jól a "period policy" a munkahelyeken.

(via Independent)