Hortenzia, Gergő
8 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Kártalanítják a mezőhegyesi bérlőket

2016.03.07. 12:44

Újabb mezőhegyesi földterületet nem írnak ki árverésre, a már árverésre került földek esetén nem kötik meg a szerződést, és a már megkötött, az új gazdaság alapját képező területekre vonatkozó földbérleti szerződéseket is szeretnék mihamarabb felbontani, illetve hamarosan határozat születik a kártalanításról - mondta a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok újjászervezésének a koordinálásáért felelős kormánybiztos hétfőn Mezőhegyesen, sajtótájékoztatón, írja az MTI.

Farkas Sándor hangsúlyozta: nem látja jogi akadályát annak, hogy a mezőhegyesi földekre vonatkozó, már megkötött földbérleti szerződéseket, valamint a földárverések nyomán született szerződéseket felbontsák, illetve ne kössék meg. A kontraktusokban ugyanis az szerepel, hogy a magyar állam három éven belül elállhat a szerződésektől - mondta. Az MTI kérdésére válaszolva elmondta: hamarosan határozat születik arról, hogy teljes mértékben kártalanítják a bérlőket és a vevőket a már befektetett forrásaikat illetően.

Múlt hét kedden határozattal döntöttek egy Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság nevű lovasfarm  megalapításáról a területen. A kormány eredetileg el akarta adni a szóban forgó 2000 hektárt, de a liciten földeknek több mint a felét megszerezték a Ménesbirtok mostani üzemeltetői. Az árverés után furcsa módon úgy döntöttek, mégsem eladó mezőhegyesi birtok.

Farkas Sándor elmondta: Mezőhegyes teljes, mintegy 8000 hektárnyi termőterületén gazdálkodni fognak, az öntözésre alapuló intenzív növénytermesztést megtartják és fejlesztik. Megjegyezte: az öntözőrendszer csak egyben működtethető. Kifejtette, fenntartják a vetőmag-termesztési programot, és olyan bemutató-, minta- és tangazdaságot hoznak létre, amely a szakemberek képzésében gyakorlati helyként is működhet.