Oszkár
20 °C
29 °C

4 helyett 8 órában is dolgozhatnának a megváltozott munkaképességűek

2016.03.08. 08:00

Az eddigi négy helyett a jövőben akár nyolc órában is dolgozhatnak a megváltozott munkaképességű emberek, és jövedelmük mellett a rehabilitációs ellátás összegét is megkapják majd - derül ki a Magyar Nemzet által ismertetett előterjesztésből.

A napilap keddi cikke szerint jelenleg 125 ezer ember részesül rehabilitációs ellátásban, eddig legfeljebb heti 20 órában lehetett dolgozni, aki ennél többet vállalt, attól megvonták az ellátást, írja az MTI. Amennyiben a kormány támogatja és a parlament elfogadja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által kezdeményezett törvénymódosító javaslatot,

  • bármennyit dolgozhatnának az érintettek, feltéve, hogy a háromhavi jövedelmük nem több a minimálbér 150 százalékánál.
  • értékállóbbá válna a rehabilitációs és rokkantsági ellátás havi összegé is. A javaslat szerint a számítás alapösszege 94 500 forint lenne, amely minden évben a nyugdíjemelésre vonatkozó szabályok szerint, azzal megegyező arányban nő majd. Eddig a juttatás a 2012-es minimálbér bizonyos százalékában volt meghatározva.
  • komolyabb szankciókat kaphatnának a nem együttműködő megváltozott munkaképességű emberek: három hónapra felfüggesztenék az ellátás folyósítását, ha nem teljesítik az együttműködési vagy rehabilitációs tervben foglalt kötelezettségeiket.