Európa legnagyobb tőzsdéje jöhet létre

2016.03.16. 12:09

Megállapodott az egyesülésről a Deutsche Börse és a London Stock Exchange Group (LSEG), a két nagy tőzsdeüzemeltető éves szinten 450 millió eurós megtakarítást vár a részvénycsere útján megvalósuló üzlettől, aminek eredményeként a világ egyik legnagyobb értékpapír-piaci cége jön létre, írja az MTI.

A Deutsche Börse (DB) szerdán kiadott közleménye szerint az új, több mint 30 milliárd dolláros piaci tőkeértékű csoportban a DB részvényeseinek 54,4 százalékos, az LSEG részvényeseinek pedig 45,6 százalékos részesedése lesz. A Nagy-Britanniában bejegyzendő csoport igazgatóságába a két vállalat egyenlő számban jelöl tagokat, az elnöki tisztséget pedig Donald Brydon, az LSEG jelenlegei elnöke tölti majd be, a vezérigazgatói székbe pedig Carsten Kengeter, a DB vezetője kerül.

Az LSEG üzemelteti a londoni és a milánói értéktőzsdét, valamint irányítja a Russell Investments amerikai indexszolgáltató és befektetési vállalatot. A nyugat-németországi, eschborni székhelyű Deutsche Börse üzemelteti a frankfurti tőzsdét, a Clearstream luxembourgi elszámolóházat és az Eurexet, a világ legnagyobb határidős és opciós tőzsdéjét is.

A két tőzsdeüzemeltető a múlt hónapban jelentette be, hogy tárgyalásokat kezdtek az egyesülésről. Ezt követően az amerikai rivális, a New York-i tőzsdét is üzemeltető Intercontinental Exchange bejelentette, hogy fontolgatja egy felvásárlási ajánlat megtételét az LSEG-re. Nem kizárt, hogy a chicagói árutőzsde és a chicagói gabonatőzsde anyavállalata, a CME Group is beszáll a versenybe, de érdeklődik a londoni tőzsde iránt az egyebek között a hongkongi tőzsdét működtető Hong Kong Exchanges & Clearing Ltd. is.

A Deutsche Börse és a London Stock Exchange Group egyesülését még nem lehet készpénznek venni, ugyanis számos akadály áll még a megállapodás végrehajtása előtt. A fúziót például jóvá kell hagynia az Európai Unió versenyhatóságának, valamint a nemzeti felügyeleteknek is. Az Európai Unió például 2012-ben megtorpedózta a Deutsche Börse és - az abban az időben a New York-i tőzsdét működtető - NYSE Euronext egyesülését versenyjogi aggályokra hivatkozva. Carsten Kengeter, a DB vezetője abban reménykedik, hogy minden engedélyt megkapnak, és legkésőbb az idei év végére vagy a jövő év elejére egyesülhet a két vállalat.