Emőke
-4 °C
9 °C

420 milliárdos korrupciós ügyet lát az ellenzék

2016.03.19. 16:20

Több ellenzéki párt is erősen kritizálja a Nemzeti Fejlesztési Programiroda által a napokban kiírt 420 milliárd forintnyi építőipari tendert. A bírálat lényege, hogy az ellenzék szerint a kiírás bizonyos, kormányhoz köthető csoportoknak kedvez. A programiroda és a kormány egyelőre nem reagált a dologra.

A Hvg.hu pénteken írt arról, hogy a jelentkezőknek nem konkrét projektre, hanem munkanemekre kell ajánlatot tenniük, tehát anélkül fogják kiválasztani őket, hogy azok gyakorlatilag ajánlatot tennének a munkára. Ráadásul a kiírásból következik, hogy csak nagyobb cégek vehetnek részt rajta: akik az előző három évben összesen legalább 20 milliárd forgalmat könyveltek el, illetve a közbeszerzés tárgyából legalább 15 milliárd árbevételt értek el. Ennek szinte csak Mészáros Lőrinc, Szíjj László és a többi kormányközeli építőipari nagyvállalkozó cége felel meg - írta a lap.

Jobbik: Európa legnagyobb korrupciós ügye

A Jobbik szerint a tenderrel Európa legnagyobb korrupciós ügyét készíti elő az Orbán-kormány. Szilágyi György jobbikos országgyűlési képviselő szombaton az MTI-nek azt mondta: a Nemzeti Fejlesztési Programiroda által napokban megjelent hat ajánlati felhívásból kiderül 48 hónapra kötnének keretmegállapodást a kiválasztott, az építőiparban tevékenykedő cégekkel.

LMP: Törvényessé teszik a korrupciót

Az LMP szombati közleménye szerint a kormány olyan szabályozást alakított ki, melynek keretében négy évre előre, százmilliárdos nagyságrendben adhat megbízást a Fidesz gazdasági hátországához tartozó cégeknek. "Ez a Fidesz sokadik próbálkozása arra, hogy törvényessé tegye a korrupciót Magyarországon, de bárhogy alakítják a szabályokat, a lopás attól lopás marad." Felidézték, hogy a régiónként hetven milliárd forintos keretnél a cégeknek munkamenetre kell ajánlatot tenni, azaz anélkül hirdetnek győztest, hogy az a konkrét projektre konkrét árat mondana, ami magában hordozza a túlárazás lehetőségét.

Együtt: Pofátlan korrupciós eljárás

Az Együtt az európai csalás elleni hivatalhoz fordul az építőipari "megatender" miatt, mert a párt szerint a Fidesz arra készül, hogy egyszerre 420 milliárd forintnyi munkát juttat közpénzből a hozzá közel álló üzletembereknek. "Az Együtt az újabb, minden korábbi mértéket meghaladó és pofátlan korrupciós eljárás miatt az európai csalás elleni hivatalhoz, az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalához (OLAF) fordul, és minden meg fog tenni annak érdekében, hogy megakadályozza, hogy a fideszes oligarchák ellopják a magyar polgárok pénzét."

MLP: Saját kegyeltjeit gazdagítja

A Magyar Liberális Párt közleményben arra szólította fel a Nemzeti Fejlesztési Programirodát, hogy haladéktalanul vonja vissza az uniós támogatású építőipari beruházásra meghirdetett pályázatokat. "A 2020-ig megvalósítandó és ma még meg sem határozott konkrét projektek ilyen szétosztása arról árulkodik, hogy a Fidesz nem bízik a 2018-as választási győzelmében, s még bukása előtt biztosítani akarja, hogy az uniós adófizetők pénzéből finanszírozott programok haszna saját kegyeltjeit gazdagítsa" - közölték. A párt az ügy miatt ugyancsak bejelentést tesz az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalánál.