Piroska
-2 °C
5 °C

Hosszabb ideig járna a táppénz

2016.03.29. 08:56

Hosszabb idejű, a gyermeküket egyedül nevelőkével azonos mértékű gyermekápolási táppénzt kaphatnak a teljes családok az egészségügyi salátatörvényhez benyújtott módosítás szerint - írja a Magyar Idők.

A lap cikke szerint a gyereküket egyedül nevelők jelenleg kétszer annyi napot tölthetnek otthon beteg gyermekükkel, mint azok az anyák és apák, akik a feleségükkel vagy a férjükkel élnek. Emiatt a most hatályos törvény akaratlanul is előnyben részesíti a gyerekeiket egyedül nevelő szülőket. Ezen változtatna a törvénymódosítás, ami nagyjából 37 millió forint többletkiadást eredményezne.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint a magyarok egyre kevésbé veszik fel a táppénzt. Tavalyelőtt az alkalmazottak által igénybe vett betegállománynak átlagosan az öt, az egyéni és társas vállalkozások tagjai esetében pedig alig több mint egy százaléka volt gyermekápolási táppénz. Ennek legfőbb oka, hogy az összeg mindössze az átlagkereset ötven, illetve hatvan százaléka - de napi összege nem haladhatja meg a hétezer forintot.

A Profession.hu több mint ötszáz családot vizsgáló kutatása tavaly megállapította, hogy minden tizennegyedik hét évnél fiatalabb gyerek teljesen egyedül marad otthon, amikor beteg, mert a szülők egyharmada egyáltalán nem vesz ki ilyenkor szabadságot. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 2014-ben összesen 233 ezer gyermekápolási táppénzes esetet regisztrált, ezeknél átlagosan mindössze négy napot volt otthon a szülő a gyerekkel.